NRGreport
Menü

2 százalékos mínuszban az olajárak

50 dollár alá esett az irányadó olajtípusok ára a nemzetközi piacokon, miután a világgazdaság ütemének lassulása miatti félelmek elnyomták a nigériai termeléskiesés okozta korábbi áremelkedést.

Kínából érkező adatok miatt aggódnak a nemzetközi piacok. Ázsiából igen gyenge jelzések érkeznek, és ez különösen igaz Kínára, mondta a CNBC-nek a Petromatrix olajipari elemzője, Olivier Jakob.

A finomított termékek iránti lanyhuló kereslet is nyomást fejt ki az olajárakra, tette hozzá.

A brit Barclays bank elemzése szerint a globális gazdaság ütemének lassulása is lefelé nyomja az olajárakat. Mindez annak ellenére, hogy Kanadából és Nigériából sokkal kevesebb olaj került a piacra, mint korábban, ezzel némileg enyhítve a túlkínálatot. Emellett, Szaúd-Arábia energetikai minisztere szerint a piac lassan a stabilitás felé halad.

Az északi-tengeri alaptípus, a Brent árfolyama 2,4 százalékos esésben volt kedden délután, 48,90 dolláron. A globális benchmark így is 80 százalékkal ér többet, mint januárban, amikor 12-éves mélypontot ért el és 27 dolláros árfolyamon kereskedték. Az amerikai könnyűolaj, a West Texas Intermediate 2,7 százalékos mínuszban, 47,67 dolláron áll.

Forrás: CNBC