NRGreport
Menü

Összejátszhatott a BMW, a Volkswagen és a Daimler

Júniusban 6 német vállalatnál indított vizsgálatokat a német versenypiaci hatóság, ezek között szerepel a Volkswagen, a BMW, a Daimler és a Robert Bosch is. A versenyhatóság azt gyanítja, hogy a cégek összejátszottak az acélbeszerzéseknél.

Újabb botrány rázhatja meg a német autóipart, a versenyfelügyelet ugyanis vizsgálódik, hogy a Volkswagen, a Daimler és a BMW összejátszott-e az acélbeszerzések során. Kedden a hatóság szóvivője, Kay Weidner jelezte, arra utaló jelek vannak, hogy a versenypiac védelmét biztosító szabályokat megszegték. A szóvivő konkrétan nem említett meg egyetlen cégek sem.

A BMW, a Daimler, a Bosch és a ZF Friedrichshafen is megerősítette, hogy vizsgálatok folynak náluk és valamennyien együttműködnek a nyomozás során – idézte a Bloomberg információit a Portfolio.hu.

A német gazdaságnak az egyik legmeghatározóbb pillére az autóipar, az autógyártás egyik fő alapanyaga pedig az acél. Átlagban egy autó gyártásához 900 kg acélt használnak fel a World Steel Association adatai szerint.

Az Európai Bizottsághoz hasonlóan a német versenypiaci hatóságnak is megvan a joga arra, hogy a vállalatokra az éves árbevétel maximum 10 százalékát elérő bírságot szabjon ki, a valóságban azonban a büntetések jellemzően nem érik el ezt a szintet.

Esnek a részvények

Az autógyártók részvényei szerdán a leggyengébben teljesítő részvények között szerepeltek Németországban, a BMW, a Daimler és Volkswagen árfolyama is esésben volt.

Forrás: Portfolio.hu