NRGreport
Menü

Tarolt a gáz és az olaj a második negyedévben - infografika

Míg az idei első negyedévben főként a nemesfémek és a cink tartották életben az árutőzsdéket, addig a második negyedévre az energiahordozók is magukra találtak és a legjobban teljesítő árucikkekké váltak. A Visual Capitalist infografikáján a főbb árutőzsdei termékek második negyedévi alakulását követheti nyomon. 

Az idei első negyedév nem az energiahordozók időszaka volt az árutőzsdéken. Az alapfémek és az olaj árfolyama nagyjából stagnált, ugyanakkor például az uránium, vagy a földgáz ára csökkent a legnagyobb mértékben. 

A helyzet jelentősen változott a második negyedévre, ami elsősorban a Brexit-szavazás eredményének köszönhető, a befektetők ugyanis a későbbi netaív hatásoktól tartva biztonságosabb termékek után néznek. Ilyen például az arany és az ezüst is. Utóbbi a második negyedévben megközelítette a 20 dolláros lélektani határt, így ez lett az idei első negyedév legjobban teljesítő árutőzsdei terméke. 

Ezek mellett az energiahordozók is nagyot mentek a második három hónapban: a földgáz és az olaj a negyedév nyertesei. Az északi-tengeri alaptípus Brent és az észak-amerikai West Texas Intermediate is évek óta a legjobb nyegyedévüket zárták. Előbbi árfolyama 35,1 százalékkal, a WTI-é pedig 37,3 százalékkal nőtt ezalatt az időszak alatt. 

A második negyedév ugyanakkor egyértelműen a földgázé lett. Az árak 53,3 százalékkal nőttek és megközelítették a 3 dollár/MMBtu árfolyamot, köszönhetően elsősorban a nem várt nyári keresletnövekedésnek. 

Az energiahordozók közül a szén lett a negyedév egyértelmű vesztese, 9,3 százalékos árcsökkenéssel. A Visual Capitalist alábbi infografikáján a főbb árutőzsdei termékek árfolyamváltozásait követheti nyomon a második negyedévre vonatkozóan.

Courtesy of: Visual Capitalist