NRGreport
Menü

Zöld Béka-díj: értékelik a legjobb fenntarthatósági jelentéseket

A Deloitte Magyarország tizenhatodik alkalommal hirdeti meg a Zöld Béka-díjat, amit a legjobb közép-európai fenntarthatósági jelentést elkészítő vállalatnak a nem pénzügyi jelentések készítése terén tanúsított kiemelkedő teljesítményért ítélnek oda. A Zöld Béka-díjra 2016. szeptember 16-ig lehet jelentkezni.

A vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalását és eredményeit tükröző jelentések díjazását 2000-ben alapította a Deloitte Magyarország. A Zöld Béka-díj ezalatt a 16 év alatt regionális elismeréssé nőtte ki magát, ezzel is igazolva, hogy a pénzügyi eredményesség mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír egy-egy vállalat felelősségvállalási kultúrája is – áll a Deloitte közleményében.

Tavaly Magyarországon az OTP Bank jelentése érdemelte ki a Zöld Béka-díjat, míg a Grundfos Hungary különdíjban részesült. A régiós megmérettetésből, 7 közép-európai ország 76 fenntarthatósági jelentése közül végül a cseh Plzeňský Prazdroj sörgyár jelentése került ki győztesen.

„Miként arra a Deloitte CSR menedzserek körében végzett, 2015-ös felmérése is rámutat, a közép-európai menedzserek 76%-a látja pozitívan a felelős vállalatirányítás alakulását a következő néhány évben. 63%-uk szerint pedig a 2017-től életbe lépő uniós irányelv, amely a legnagyobb cégek számára elő fogja írni, hogy nem pénzügyi jelentéseket és diverzitási jelentéseket is készítsenek, pozitívan fogja befolyásolni az unió országaiban működő vállalatok nem pénzügyi jelentéseinek minőségét. Mindez erősíti a befektetők bizalmát, átláthatóbbá teszi az üzleti modellt, a stratégiát és az esetleges kockázatokat, továbbá új üzleti lehetőségek felkutatásában is segíthet. Azt látjuk, hogy egyre több közép-európai vállalat készít nem pénzügyi és integrált jelentéseket, azonban még sok a teendő ezen a téren" – mondta Lukács Ákos, a Deloitte Fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágának felelős szenior menedzsere.

A Zöld Béka-díjat országos és közép-európai szinten is kiosztják – az országos szinten díjazott jelentések automatikusan részt vesznek a regionális szintű megmérettetésen is. A résztvevők az előző egy vagy két pénzügyi évet lefedő társadalmi, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jelentésekkel, fenntarthatósági jelentésekkel, illetve integrált jelentésekkel pályázhatnak.

Az anyagoknak a GRI G3.1, a GRI G4, IIRC, a 2014/95/EU irányelv, az ENSZ Global Compact, az ISO 26000, illetve egyéb irányelvek szerint elkészített jelentésnek kell lenniük. A díjra állami és magáncégek, alapítványok, valamint egyetemek egyaránt pályázhatnak. A cégek a jelentéseket országos szinten az adott ország nyelvén és angolul is benyújthatják. A közép-európai versenybe azonban csak angol nyelvű jelentések kerülnek be, mivel a regionális, független zsűri nemzetközi összetételű lesz.

„A cégeknek a 2017-től életbe lépő uniós irányelv miatt minél hamarabb meg kell kezdeniük a felkészülést az új szabályozásra, a Zöld Béka-díj megpályázása pedig kiváló lehetőséget kínál erre. A megmérettetés emellett alkalmat nyújt arra is, hogy bebizonyítsák: aktívan és tudatosan alakítják a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásukat. Olyan cégeket szeretnénk díjazni és népszerűsíteni, amelyeknél már bevett gyakorlat az ilyen jellegű jelentés készítése, egyúttal más vállalatokat is arra akarunk ösztönözni, hogy kövessék a példájukat” – tette hozzá Lukács Ákos.

A 2016-os Zöld Béka-díjra 2016. szeptember 16-ig lehet jelentkezni, a jelentkezés feltételeiről itt lehet tájékozódni.

Forrás: NRGreport