NRGreport
Menü

Új vezérigazgató a magyar áramtőzsde élén

2016. július 15-től Tóth Péter a hazai szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. vezérigazgatója.

A jelentős iparági tapasztalattal rendelkező szakember elsődleges célja, hogy sikerre vezesse a HUPX jövőbeli projektjeit, mint például az egységes másnapi piac-összekapcsolás, az egységes napon belüli piac-összekapcsolás és az uniós célmodellként előírt áramlás alapú piac-összekapcsolás megvalósítását.

A közgazdász végzettségű Tóth Péter pályafutását az IBM tanácsadó részlegénél kezdte, majd 2011-től 2013-ig a HUPX anyavállalatánál, a MAVIR ZRt.-nél dolgozott gazdasági igazgatóként, majd piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettesként. Ezt követően a PannErgy Nyrt. vezérigazgatójaként szintén az energia szektorban tevékenykedett.

A társaság eddigi vezetője, Bertalan Zsolt a továbbiakban az MVM által létrehozott kutatás-fejlesztési és innovációs központjának, a Smart Future Lab Zrt.-nek a vezérigazgatójaként energetikai célú fejlesztésekkel foglalkozik.

A MAVIR ZRt. 2007. május 9-én hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t. A HUPX másnapi aukciós piaca (DAM) 2010. július 20-án indult. Mára a HUPX a régió egyik meghatározó villamosenergia-tőzsdéjévé vált, a napi átlagos kereskedett mennyiség a DAM piacon 46 700 MWh-ra tehető, árait pedig referencia árnak tekintik a balkáni piaci szereplők. A jelentős forgalomnövekedés a 2014. november 19-én létrejött CZ-SK- HU-RO piac-összekapcsolásnak is köszönhető.

2011. júliusában elindult a HUPX határidős piaca, ahol négy front heti, három front havi, négy front negyedéves, és három front éves villamos energia kontraktus kereskedhető, melyek lejáratuk után fizikai leszállításra a magyar átviteli rendszerben kerülnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t, a 2015. december 14-től kezdődően 4 éves időtartamra az egységes másnapi és az egységes napon belüli piac-összekapcsolással kapcsolatos feladatok ellátására kijelölt villamosenergia-piac – üzemeltetőnek (NEMO) jelölte ki.

2016. március 9-én 25 taggal indult el a HUPX napon belüli piaca (Intraday), ahol negyedórás és órás blokk termékek kereskedhetők. A piaci szereplők számára a HUPX IDM lehetőséget biztosít arra, hogy csökkentsék a kiegyenlítő energia szükségletüket és optimalizálják portfóliójukat.

Forrás: NRGreport