NRGreport
Menü

Kínai-brit diplomáciai botrány érlelődik a vitás atomerőműbővítés miatt

Veszélyeztetheti az Egyesült Királyság és Kína kapcsolatát, ha meghiúsul a Hinkley Point C atomerőmű bővítési projekt – mondta Kína londoni nagykövete. A diplomata azt követően szólalt meg, hogy az új brit kormány bejelentette: felülvizsgálják a projektet.

Kína londoni nagykövete, Liu Hsziao-ming a Financial Times tudósítása szerint azt mondta, hogy az atomenergia fontos Nagy-Britannia számára hosszú távú energiaszükségleteinek kielégítéséhez, az országban működő 15 reaktor többségének viszont a végéhez közeledik az élettartama, 2025-ben már csak egy fog üzemelni. Emlékeztetett arra, hogy a projekt az abban részt vevő Nagy-Britannia, Franciaország és Kína számára is hasznos, a terveket pedig jóváhagyták a brit és a francia hatóságok is, csakúgy, mint az Európai Bizottság. A nagykövet kiemelte hazája szakértelmét a szektorban, és azt, hogy a fejlesztésben részt vevő kínai partner a világ legnagyobb atomerőmű-építője.

Kína szerepe nem elhanyagolható a történetben, az eredetileg 18 milliárd font költségű projektnek mintegy harmadát finanszíroznák – írta a BBC News.

Liu Hsziao-ming szerint Nagy-Britannia - teljes joggal - büszke arra, hogy nyitott a külföldi beruházásokra. Ennek köszönhetően lett Kína az Egyesült Királyság egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, és a kínai vállalatok az elmúlt öt évben nagyobb befektetéseket eszközöltek a szigetországban, mint Németországban, Franciaországban és Olaszországban együttvéve - írta. Reményét fejezte ki, hogy a brit kormány továbbra is támogatni fogja a projektet és a lehető leghamarabb meghozza az arról szóló döntést, hogy a fejlesztés fennakadások nélkül folytatódhat.

Theresa May brit miniszterelnök hivatala július 29-én váratlanul elhalasztotta a somerseti erőmű felépítéséről szóló döntést. A Downing Street nem indokolta a döntés elhalasztását, csak annyit közölt, hogy a brit kormány őszig várni akar, hogy áttekinthesse a terveket. Egyes források szerint viszont a miniszterelnökben nemzetbiztonsági aggályok merültek fel amiatt, hogy Kína is érdekelt a projektben. A 18 milliárd font értékű bővítési beruházás mintegy harmadát finanszírozná az ázsiai ország.

A fejlesztés jelentős késésben van: az eredeti átadási határidő 2017 volt, de a fő kivitelező és többségi tulajdonos francia EDF energiaipari csoport finanszírozási problémái miatt tavaly 2023-ra tették át a határidőt. Az EDF felső vezetése idén július végén döntött arról egy szoros, 10-7 arányú szavazáson, hogy folytatódjon az erőműépítés.

Az új blokkok megépítését egyébként sokan ellenzik, a kritikusok szerint nem csak Franciaországnak, de Nagy-Britanniának is komoly kockázatokat jelent. Az EDF szakszervezetei azt mondják, hogy a projekt gyakorlatilag a cég túlélését fenyegeti, hiszen a Hinkley Point C projekt a magánbefektetőkre, vagyis nagyrészt az EDF-re hárítja a beruházási kockázatokat, a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés kockázata is a fejlesztésben részt vevő befektetőket terheli, miközben a britek a mostani piacinál jóval magasabb árat fizetnek majd az áramért.

A projekt érzékenységét jól mutatja, hogy idén márciusban lemondott az EDF pénzügyi igazgatója, aki azért távozott, mert nem látta biztosnak a Hinkley Point C finanszírozását.

A Délnyugat-Angliában épülő Hinkley Point C atomerőművet a 85 százalékban állami tulajdonban lévő francia energetikai vállalat, az EDF építené fel, az új blokkok az Egyesült Királyság áramigényének 7 százalékát fedeznék az új blokkok. Ez hatmillió háztartás áramellátására lenne elegendő. Az EDF egy 3200 megawattos egységet építene, két reaktorral.

Liu Hsziao-ming a Financial Times című lapban kedden közölt cikkében azt írta: az atomerőmű felépítéséről szóló döntés elhalasztása miatt "történelmi jelentőségű útelágazáshoz" értek a kétoldalú kapcsolatok, és amennyiben a brit fél úgy dönt, hogy nem folytatja a projektet, az súlyosan veszélyeztetné a két ország közötti kölcsönös bizalmat.

Forrás: Financial Times, BBC News, MTI