Címlap

Paks miatt maradnak az oktató- és kutatóreaktorok

NRGreport | 2016.08.09. 07:09

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában.

Ez áll Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában. Heringes Anita, MSZP-s képviselő azon kérdésére, hogy mi a kormány terve az oktató és kutató reaktorokkal az államtitkár kifejtette: a létesítmények a meglévő paksi atomerőműi blokkok üzemidő-hosszabbításával, új paksi blokkok létesítésével, valamint Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fejlődésével felértékelődnek – számolt be a Napi.hu.

A kutatóreaktor 2023-ig az oktató reaktor 2017-ig rendelkezik érvényes üzemeltetési engedéllyel, azonban ha a létesítmény megfelel a szükséges feltételeknek, működését meghosszabbítják. Az oktatóreaktor is megkaphatja a további működéséhez szükséges engedélyeket, ha az éppen esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálat mindent rendben talál – írta az államtitkár.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.