NRGreport
Menü

Jókorát csökkent a CEZ nyeresége

Tíz százalékkal, 13,8 milliárd koronára csökkent az idei első fél évben éves összehasonlításban a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a társaság.

Tavaly az első hat hónapban a nettó nyereség 15,4 milliárd korona volt. A nyereség visszaesésének alapvető okát a CEZ a villanyáram árának további csökkenésében jelölte meg. Negatív hatással volt a gazdasági eredményekre a két cseh atomerőmű tervezettnél hosszabb idejű leállása is a karbantartások miatt.

A nyilvánosságra hozott pénzügyi eredmény jóval alacsonyabb a vártnál. Piaci szakértők 14,7-15,6 milliárd korona közötti nyereséggel számoltak.

A fél évi eredmény bejelentése után a CEZ részvényei a prágai tőzsdén három százalékkal estek.

Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója újságíróknak azt mondta, hogy az energetikai csoport ebben az évben mintegy 18 milliárd koronás adózott nyereséggel számol. Ezt több mint kétmilliárd koronával lenne alacsonyabb a tavalyi 20,5 milliárd koronás adózott nyereségnél.

A CEZ részvényeinek mintegy 70 százaléka a cseh állam kezében van, az évente kifizetett több milliárdos osztalék így az államkasszát gazdagítja.

Forrás: MTI