NRGreport
Menü

Elon Musk: napelemekből épül majd a tető

A napelemek ezután nem tetőre szerelhető kiegészítő energiaforrások lesznek, hanem belőlük készül majd a tető, mondta a Tesla vezére.

A napelemek ezután nem tetőre szerelhető kiegészítő energiaforrások lesznek, hanem belőlük készül majd a tető – mondta Elon Musk, a SolarCity panelgyártó elnöke, egyben a Tesla villanyautó-gyártó alapító-vezérigazgatója – a Világgazdaság cikke szerint.

A tetőfedő cserépbe integrálják a napelemeket, így egyetlen egység termeli majd a háztartás számára az olcsó, zéró emissziós áramot, szigeteli a házat és készít használati meleg vizet. A napelemes cserép forgalomba kerülésének időpontja már nincs messze, de ennél pontosabbat Musk nem árult el.

Annyit ígért, hogy az idén még lesz egy nagy dobásuk, de hogy pontosan miről van szó, az egyelőre titok. A SolarCity vezérigazgatója, Lyndon Rive szerint hatalmas piaci lehetőséget jelent számukra, hogy Amerikában évente ötmillió házat építenek, illetve újítanak fel, és ezek energiaellátását önerőssé lehet így tenni.

A SolarCity jól járt azzal, hogy két éve felkarolta a tetőfedőipart forradalmasító eljáráson dolgozó Silevo startup céget, amelynek útmutatásai alapján kezdik majd meg buffalói gyárukban a napelemes tetőmodulok gyártását. Musk fontosnak nevezte, hogy a gyártás a kezükben maradjon, ezáltal ugyanis az esztétikai szempontokat is érvényesíthetik – írja a Fortune.

Az épületbe integrált napelemeket nem a SolarCity fedezte fel. Az eddigi próbálkozások viszont kudarcba fulladtak amiatt, hogy az új panelek a hagyományosoknál sokkal többe kerültek, miközben áramtermelő képességük messze elmaradt azokétól. Elemzők szerint, ha ezt a két problémát kiküszöböli a SolarCity, nyert ügye van.