NRGreport
Menü

Hatalmas gázlelőhelyet találtak az Indiai-óceán alatt

Első alkalommal bukkantak gázhidrát lelőhelyre az Indiai Óceán alatt. Az amerikai-indiai együttműködésnek köszönhetően újabb gázkészletekkel gazdagodhat a megújuló energiaforrások globális piaca. „A felfedezés jelentősége egyáltalán nem kicsi, sőt, ha sikerül megteremteni a kitermeléshez szükséges technológiai feltételeket, akkor ezzel hosszútávon újabb dömping hullám érné a földgáz piacokat, még egyértelműbbé téve ezzel a ma is ismert tényt, miszerint a járművek hajtására a legkedvezőbb üzemanyag a földgáz” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke. 

Amerikai, indiai és japán kutatók első alkalommal fedeztek fel gázhidrátokat az Indiai Óceán alatt, a Bengáli-öbölben. A márciustól – júliusig tartó próbafúrások és kutatások rávilágítottak arra, hogy az ott található gázhidrátok rendkívül sűrű koncentrátumban, leginkább fagyott állapotban vannak jelen.  India még 2014. szeptemberben állapodott meg az Egyesült Államokkal arról, hogy potenciálisan kitermelhető gázmezőket keressenek a tenger felszíne alatt. A kutatásban részt vett az indiai ONGC, az amerikai USGS, a Japán Mélytenger-furási Vállalat, valamint a Japán Földtudományi is Technológiai Ügynökség is. Az indiai felségvizekhez tartozó gáz-hidrát mezők nagyságát 1 894 trillió köbméterre becsülik. 

Mik azok a gáz-hidrátok?

A gázhidrátok a természetben létező, természetes képződmények, melyek lényegében a földgáz jégkristályos halmazállapotban lévő vegyületei. Ezek a vegyületek főként az óceánok alatt, vagy a sarkörök környékén fordulnak elő. Becslések szerint a gáz-hidrátokból lényegesen több tartalékkal rendelkezik Földünk, mint a hagyományos lelőhelyeken előforduló földgázból. Főbb lelőhelyük lehet a kontinentális talapzaton található tengeri üledék.

Biztonságos kitermelés 

„A Bengáli-öbölben történt felfedezés előnyei közé tartozik a gázhidrátok megjelenése a globális energiapiacon, valamint a megfelelő kitermelési technológia kifejlesztése a gáz-hidrátok biztonságos felszínre hozása érdekében” – jegyezte meg az MGKKE elnöke. Az amerikai fél szerint ugyan lehetséges az üzemanyagként használható földgáz előállítása a gázhidrátokból, de még mindig számtalan kihívás elé állítja a projekt résztvevőit, ugyanis a siker nagyban függ a kitermelés pontos helyétől és jellegétől. 

A projekt következő fontos lépése lesz, hogy teszteljék a lehető leggazdaságosabb kitermelési formákat. A gázhidrátok kinyerése átgondolt és alapos tervezést igényel geológiai szempontból.  Az elmúlt évtizedben kifejlesztett kitermelési technológiának köszönhetően a Föld jelenlegi gázfogyasztásához mérten immáron félévezredre elegendő, nem konvencionális gázkészlet áll rendelkezésre alacsony kitermelési költséggel. 

„A gázhidrát-készletek ráadásul lényegesen nagyobbak az úgynevezett palagáz készleteknél, emellett a megújuló és a szintetikus metán előállítási technológiának köszönhetően egyre hatékonyabban és olcsóbban termelhetők ki” – tette hozzá az MGKKE elnöke. Ennek eredményeképpen a cseppfolyósított (LNG) és a sűrített földgáz (CNG) kimeríthetetlen és hosszú távon is gazdaságosan alkalmazható üzemanyag lesz. Nem utolsósorban pedig a gázüzemű járművek használatával jelentős mértékben csökkenhet az üvegházhatást és a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátás.

Forrás: NRGreport