Trading

Olajár: mi állhat a ralli mögött?

NRGreport | 2016.08.16. 09:09

Háromnapos minirallin van túl az olajpiac, ezalatt az idő alatt 10 százalékot emelkedett az olajár, miközben alig két hete még a 40 dollár alatti szinten járt. Mi lehet az oka a hirtelen növekedésnek? 

A CNN Money elemzése szerint semmiképpen sem a javuló világgazdasági kilátásokat kell keresni az olajárak utóbbi három napban tapasztalt emelkedése mögött. A fundamentális okok helyett a növekedést valószínűleg az az enyhe optimizmus táplálta, hogy az OPEC, Oroszország és más nagy olajtermelő államok most talán tényleg megállapodnak a termelési szintek korlátozásáról. A megegyezés esélye a tervezett szeptemberi algériai OPEC-találkozó és a szaúdi energiaminiszter legújabb nyilatkozatai alapján nőtt meg. 

Az utóbbi napok árfolyamemelkedése nem az első eset, amikor termeléskorlátozás esélye nyomán megugrottak az árak. A legutóbbi, sikertelenül zárult áprilisi OPEC-találkozó előtt hasonló történt az olajpiacokon. Michael Tran, az RBC Capital Markets stratégiai elemzője ugyanakkor óvott attól, hogy bárki túlzott várakozást támasszon a szeptemberi találkozó előtt. Tran szerint inkább szimbolikus lépésekre lehet számítani. 

Márcsak azért is, mert az OPEC tagországai minden korábbinál nagyobb mennyiségben termeltek olajat az elmúlt hónapokban, olyannyira, hogy már a tározói kapacitások is a határon mozognak. Más szóval a termelés magas szinteken történő befagyasztása nem igazán segítené a túlkínálati piac kiegyensúlyozását.

 

A termeléskorlátozásról szóló reményeket Szaúd-Arábia nemrég kinevezett új energia minisztere, Khalid al-Falih múlt heti nyilatkozata is táplálja. Al-Falih a Szaúdi hírügynökségnek azt mondta, hogy országa folyamatosan figyeli a piaci folyamatokat és ha szükséges közbelépni a piac kiegyensúlyozására, akkor megteszik a megfelelő lépéseket, természetesen egyetértésben az OPEC többi tagországaival és a szervezeten kívüli olajtermelő államokkal. A miniszter hozzátette, hogy a szeptemberi algériai találkozó remek lehetőséget nyújt a lehetséges lépések megvitatására. 

A nyilatkozat hatására valóban emelkedésnek indultak az olajárak, de elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a szaúdi miniszter az OPEC legutóbbi, júniusi találkozója után ugyanezt mondta. Más szóval igazán nagy változás aligha várható.  

Szaúd-Arábia minden nyilatkozat ellenére teljes gőzzel termeli ki olaját, hasonlóan a többi OPEC-tagországhoz. Az olajmonarchia idén júliusban napi 10,5 millió hordónyi olajat hozott a felszínre, ami 30 ezerrel haladja meg a júniusi mennyiséget. Irak, Irán és az Egyesült Arab Emírségek szintén jelentősen növelték a kitermelést, elsősorban azért, hogy saját piaci helyzetüket megszilárdítsák, másodsorban pedig, hogy kompenzálják a két másik OPEC-tagállamban, Nigériában és Venezuelában tapasztalt termeléscsökkenést. 

Közben az Egyesült Államokban is egyre több palaolajcég kezdi meg újra a termelést, ami tovább növeli a globális túlkínálatot. Az aktív olajkutak száma csak az elmúlt hétben tizenhéttel nőtt az Egyesült Államokban, elsősorban a Texasban található Permian-medencében. Az újraindított kutak száma az elmúlt hét hétben folyamatosan nőtt – írja a CNN Money

  NRGreport
Címkék
#kőolajkitermelés   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.