NRGreport
Menü

Virágzó jövő várhat az amerikai palaolaj cégekre

Rövid visszaesést követően tovább emelkedik az amerikai palaolaj-kitermelés az elkövetkező években és elérheti a napi 7,1 milliárd hordót 2040-re - derül ki az Amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) hétfőn ismertetett jelentéséből. 

Az EIA becslései szerint az amerikai palaolajcégek termelése napi 4,2 millió hordóra esik vissza 2017 végére. Az eddigi csúcsot 2015-ben érték el a kitermelők: ekkor napi 4,9 millió hordó palaolajat hoztak felszínre az itteni kutak. 

Az átmeneti visszaesést elsősorban az alacsony olajáraknak és az ezek nyomán visszaeső befektetéseknek tulajdonítja az EIA. Az intézet ugyanakkor  megjegyzi, hogy rövid távon a csökkenés mértéke enyhül majd, köszönhetően a költségcsökkentéseknek és a kitermelési technológiák fejlődésének. 

2017 után az EIA szerint 2040-ig a 2015-ös szinthez képest 45 százalékkal nő majd a kitermelés és eléri a napi 7,1 millió hordót. A növekedés egyébként összhangban van az amerikai palagáz-kitermelés bővülésével, ami 2040-re eléri az 1,6 milliárd köbmétert naponta. Ez utóbbi a 2015-ös mennyiség közel kétszerese lenne. 

Az EIA jelentésében megjegyzi, hogy az olajárak változásai miatt széles skálán mozoghatnak a olajtermelési szint 2040-ig és negatív irányban a 3 millió hordóra is csökkenhet, ugyanakkor kedvező piaci helyzet esetén elérheti a napi 12 milliárd hordót is - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com