Trading

Már a norvég olajipar is bajban van

NRGreport | 2016.09.01. 10:23

A norvég olaj és gázipari szektorba 50 milliárd dollárral kevesebb befektetés érkezik 2016 és 2020 között a korábban prognosztizáltnál. A visszaesést a törölt, vagy elhalasztott kitermelési projektek okozzák – idézi az Oilprice.com a Wood Mackenzie iparái tanácsadócég elemzését. 

A tanácsadócég jelentése szerint a norvég kontinentális talapzaton nem kevesebb, mint tíz projektet halasztottak el költségcsökkentési megfontolásokból. Egy másik, hárommilliárd hordós beruházás pedig épp a végső befektetői döntés előtt hiúsult meg. 

A tervezett beruházások közül több is 50 dollár körüli olajárnál érné el a nullszaldót, ami arra is rávilágít, hogy az esetleges új befektetők számára a működés olcsóbbá tétele és optimalizálása lesz a kulcs. 

Az iparág számára kedvezőtlen fejlemény, hogy a norvég kormány céljai szerint 2030-ra nullára csökkentik az ország károsanyag kibocsátását. A program egyik haszonélvezője az elektromosautó-ipar lesz, amely jelentős összegű állami támogatásra számíthat. A támogatás nagy részét egyébként az olaj- és gázbevételekből 890 milliárd dollárosra nőtt állami befektetési alapból finanszírozzák – írja a lap.  

  NRGreport
Címkék
#kőolajkitermelés   #Norvégia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.