NRGreport
Menü

Trükk lenne a szaúdi-orosz megállapodás?

Olajpiaci szakértők szerint aligha van esély arra, hogy meg is valósuljon a hétfői megállapodás, amit nagy hírveréssel tett közzé Szaúd-Arábia és Oroszország, és amelynek hatására az olaj ára szárnyalni kezdett. Van, aki szerint pont ez volt a cél.

Közös bejelentést tett hétfőn Szaúd-Arábia és Oroszország, melynek értelmében a jövőben együttműködnek az olajárak stabilizálásában. A CNBC-nek nyilatkozó olajpiaci szakértők szerint a gyakorlatban nincs semmi esély arra, hogy a megállapodás meg is valósul.

A két ország a G20-ak kínai tanácskozásának keretében jelentette be, hogy egy csoport létrehozásával folyamatosan figyelik az olajpiac eseményeit, ill. javaslatokat tesznek a piac stabilizálására. Ahogy erről beszámoltunk, az orosz energiaminiszter egyenesen történelmi pillanatnak tekintette a megállapodást.

Az elemzők többsége szkeptikus a megállapodás gyakorlati működésével kapcsolatban: többen kiemelték, hogy a két ország megállapodása rövidtávon felfelé hajthatja az olaj árát, de mélyebb, szorosabb együttműködés a legtöbb megfigyelő szerint nem valószínű a két ország között. A SaxoBank elemzője szerint semmilyen konkrét kezdeményezés nem hangzott el, a bejelentés csak arra példa, hogy a jelentős piaci súllyal bíró olajtermelő országok még ma is képesek „felbeszélni” az olajárat valódi tettek nélkül. A Commerzbank elemzői szerint a termelés befagyasztása önmagában nem jelent semmit, valódi kooperációra a két ország között pedig esély sincs. A FACTS Global Energy szerint a „megállapodás” csak egy trükk, és csupán az árak rövidtávú emelését szolgálja – a valódi piaci helyzet ettől még nem változik.

Forrás: NRGreport, CNBC