Trading

Történelmet írt az olaj Moszkvában

NRGreport | 2016.09.08. 08:35

Újabb történelmi csúcsra emelkedett a moszkvai tőzsde MICEX-indexe, elsősorban a külföldi befektetők fokozott érdeklődésének köszönhetően. A dollárban számított RTS-index értéke 2015 májusa óta először ismét átlépte az 1000 pontos lélektani határt.

A helyi idő szerint délután három óra körül elért napi maximumán az RTS-index 1007,20 ponton, 1,19 százalékos pluszban, a MICEX pedig 2060,03 ponton, 1,00 százalékos nyereségben állt. Az RTS értéke az utóbbi 52 hét során a 607,14 és 1007,20 pont, a MICEX-é pedig 1583,04 és 2060,03 pont közötti tartományban mozgott, az éves megtérülés 28,24, illetve 19,89 százalékot tesz ki.

A MICEX zsinórban az ötödik egymást követő napon emelkedett szerdán, és az utóbbi hetekben sorra csúcsokat döntögetett. A 2000 pontos lélektani határt múlt héten pénteken, szeptember 2-án lépte át.

Orosz elemzők szerint a moszkvai tőzsdén jegyzett részvények árfolyamának folyamatos emelkedése azzal magyarázható, hogy a geopolitikai kockázatok csökkenésének és az orosz gazdasági helyzet bizonyos mértékű stabilizálódásának köszönhetően feléledt a külföldi befektetők érdeklődése az orosz vállalatok iránt. A viszonylag nyugodt külső környezet ugyancsak kedvezően hatott a kockázatvállalási kedvre.

Az orosz értékpapírpiacok alakulását nagyban meghatározzák a kőolaj világpiaci árának változásai, így a mostani kedvező helyzet – a kitermelés esetleges befagyasztásának reményétől vezérelt áremelkedés – támogatja a rubel dollárhoz viszonyított erősödését, és ezáltal az RTS-index felívelését. Az RTS esetében 1050 pont környékén húzódik komoly, ötéves ellenállás.

A MICEX-et a Gazprom gázipari vállalat drágulása repítette a 2050 pont feletti tartományba. A Gazprom-részvények két nap alatt 5 százalékkal drágultak, a régi piaci tapasztalat pedig azt mondatja, hogy a Gazprom mindig utolsóként veszi ki a részét az emelkedésből – mondta Alekszandr Razuvajev, az Alpari nevű brókercég elemzője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A Gazprom szerda délután 142,94 rubelen, 1,09 százalékos pluszban forgott, míg a legnagyobb orosz olajcég, a Rosznyefty és a legnagyobb orosz pénzintézet, a Szberbank árfolyama is újabb és újabb rekordokat döntögetett.

  NRGreport
Címkék
#Gazprom   #kőolaj   #Moszkva   #olaj   #Oroszország   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.