Trading

A földgáz lehet a menedék

NRGreport | 2016.09.13. 12:58

Nem csak fedezetként szolgálhat, hanem jövedelmező szegmense lehet hosszútávon az energiaipari vállalatok portfoliójának a földgáz – írja az Equilor befektetési tanácsadó szokásos őszi előrejelzésében.

Egyre több integrált energiaipari vállalat fordul a földgáz felé, írja a cég elemzésében. A folyamat nem újkeletü, 2010 óta tart. Bár meglehetősen költséges, jó döntésnek bizonyulhat, s segít ellensúlyozni az olaj okozta károkat.

Az olajár zuhanása, ingadozása komoly aggodalmat és óvintézkedéseket hozott az olaj- és gázipari vállalatoknál. Tavaly a beruházások iparági szinten harminc százalékkal estek vissza, a csökkenés idén is folytatódhat, írja elemzésében a cég. A kisebb cégeket az események rosszabbul érintették; sok csődközeli állapotba került vagy csődbe ment. Az Észak-Amerikai régióban körülbelül nyolcvan cég került csődeljárás alá – ezek többsége magas tőkeáttétellel üzemelő palaolaj kitermelő cég volt. Mások olcsóságuk/alulértékeltségük miatt felvásárlási célponttá váltak. Felvásárlási hullámról azért nincs szó, mivel kevés az igen jó potenciállal bíró cég, s a nagyvállalatok hitelképessége is romlott, mondta az NRGreportnak Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

A nagyvállalatok új fejlesztések helyett a meglévőek létesítményeik fenntartására, költségcsökkentésre fókuszálnak. Ma a piacon maradó cégek zöme adósságaik növelésével próbálja költségcsökkentési programjának hatásfokát növelni. Hogy a befektetők érdeklődését fenntartsák, a hiteleket sokan osztalékfizetésre használják, írja az Equilor. A másik út a diverzifikálás és a portfólió bővítése.

Amikor az olaj ára hanyatlani kezdett, a finomítói marzsok növekedtek. Ám ez a trend a következő három negyedévben megfordul, ezért a downstream üzletágba történő diverzifikálás nem lesz képes a kutatás-fejlesztésben termelt veszteséget ellensúlyozni, mondta Kiss. A cégek ezért új irányba kezdtek nyitni – a földgáz felé. Viszonylag nehéz és költséges szállítása miatt a földgáz nem rendelkezik egységes világpiaci árral, így egy stratégiailag megfelelő helyen biztosított létesítmény kifejezetten jó fedezeti lehetőség az olajárak volatilitása ellen, írja az elemzés. Szén-dioxid kibocsájtása kevesebb, mint az olajé, emellett az üzemek beruházási költségei, valamint azok átmeneti felfüggesztésével járó költségek is jóval alacsonyabbak. Az európai uniós trendek is támogatják a kevésbé környezetszennyező üzemanyagokat, így a földgáznak is kedveznek.

A földgázzal foglalkozó vállalatoknak földrajzi és politikai helyzettől függően egyedi stratégiát kell kidolgozniuk, ami nem könnyű, de az európai integrált szolgáltatók kimondottan jól teljesítenek, jól sikerült a stratégiaváltás, mondta Kiss. A számok is azt mutatják, a nagyvállalatok többsége jelentősen fokozta gázalapú energiatermelési tevékenységét. A Shell és ENI esetében a legnagyobb a gáz üzletág részaránya, ami a nagymértékben javítja két cég kilátásait. Az elemző szerint a földgáz felé nyitás növeli a cégek rugalmasságát, s hosszútávon nem csupán fedezetként, inkább jövedelmező szegmensként szerepelhet a cégek jelentéseiben.

  NRGreport
Címkék
#energiaipar   #földgáz   #gáz   #olajár   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.