Címlap

Izrael megállapodott a Palesztin Hatósággal az áramszolgáltatás ügyében

NRGreport | 2016.09.14. 09:54

Izrael megállapodásra jutott a Palesztin Hatósággal az áramszolgáltatás ügyeiben: a több mint egy évtized alatt felhalmozódott palesztin adósság rendezésében és az önálló palesztin áramszolgáltatás kiépítésében – tájékoztatott szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Az utóbbi több mint egy évtized alatt mintegy kétmilliárd sékelre (mintegy 150 milliárd forintra) növekedett a palesztinok ki nem fizetett villanyszámlája az izraeli elektromos művek felé, s ennek kiegyenlítését az utóbbi időkben már az áramszolgáltatás szüneteltetésével próbálta elérni az izraeli vállalat.

Az egyezmény értelmében elengedték a tartozás mintegy negyedét, az évek alatt összegyűlt kamatokat és büntetéseket. A lecsökkentett összegből 570 millió sékelt egy összegben, majd a maradékot 48 részletben elosztva fizetik meg a palesztinok. A Palesztin Hatóság amerikai támogatói is készek voltak a zsebükbe nyúlni, ők fizetik ki a tartozás egy részét, mintegy 100 millió sékelt (mintegy 7,5 milliárd forintot).

Izraeli részről Móse Kahlón pénzügyminiszter és Joáv Mordeháj tábornok, a palesztin területek katonai közigazgatásának vezetője, palesztin oldalról pedig a Palesztin Nemzeti Hatóság civil ügyekért felelős minisztere, Husszein as-Sejh látta el kézjegyével a megállapodást, amely a palesztin áramügyek Izraelről való leválasztásával és önállósításával hosszú távon próbálja rendezni a fontos gazdasági kérdést. Az áramszolgáltatás átadását egy palesztin és izraeli szakértőkből álló közös bizottság fogja intézni.

Az adósság rendezéséig Izrael nem volt hajlandó növelni a Palesztin Hatóság területének szánt áram mennyiségét, s ez már akadályozta a palesztin gazdaság növekedését.

A megállapodás értelmében Izrael átadja a felelősséget az áramellátás működtetéséért a palesztinoknak, akik életre hívnak egy szervet, amely a palesztinok számára megveszi Izraeltől az áramot, és annak ellenértékét behajtja a fogyasztóktól.

A palesztin elektromos hálózatot, a vezetékeket is teljes egészében különválasztják az izraelitől, s csak a palesztinok felelnek majd saját áramszolgáltatásukért, az elosztásért, a hálózat karbantartásáért. A jövőben a Palesztin Hatóság erőművet is építhet magának, már folynak is a megbeszélések egy létesítmény kialakításáról Dzsenínben.

A kedden aláírt egyezmény egy másik pontja alapján Izrael felszabadítja a palesztinok évek óta befagyasztott 1,14 milliárd sékeles (mintegy 85 milliárd forintos) járandóságát. Ez az összeg az Izraelben dolgozó palesztin munkások járulékaiból gyűlt össze. A pénzt az izraeli törvények szerint egészségügyi hozzájárulásként és társadalombiztosítási járulékként vonták le a palesztinok fizetéséből, de az utóbbi tíz évben befagyasztották, és nem utalták át a Palesztin Hatóságnak. A hatóság kötelezettséget vállalt, hogy ezt a pénzt a palesztin dolgozók szociális és egészségügyi ellátására fogja fordítani.

Móse Kahlón szerint az egyezmény nyomán folyamatos lesz a palesztin áramellátás, s ez segíteni fogja a gazdaság fejlődését. "A palesztinok stabil gazdasága Izrael gazdasági, biztonsági és politikai érdeke is" – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. "Ha nem állunk neki a köztünk és a palesztinok között kialakult történelmi bajok orvoslásának, akkor átörökítjük gyermekeinkre a válságot, amelyet később sokkal nehezebb lesz megoldani" – tette hozzá.

A palesztin fél, Husszein as-Sejh is üdvözölte a megállapodást. "A felelősség átadása teljes felügyeletet tesz lehetővé a palesztin polgárok szükségletei felett" – közölte a dokumentum aláírásakor a ynettel. Kiemelte, hogy ezentúl az izraeli elektromos művek csak egy szervvel fog érintkezni – szemben az eddigi gyakorlattal.

Joáv Mordeháj a közvetlen, kétoldalú tárgyalások előnyeit hangsúlyozta, s felidézte, hogy idén már két további egyezmény is megszületett ilyen módon: az egyik a palesztin 3G kommunikációs infrastruktúráról, a másik pedig a palesztin postai szolgáltatásokról.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.