NRGreport
Menü

Soros beszáll a SolarCitybe

A Soros Fund Management által kezelt Quantum Stratetic Partners 305 millió dollárt fektetett a SolarCity-be.

A SolarCity-nek nagy szüksége volt a Soros által biztosított tőkeinjekciókra, mert üzleti modellje alapján a napelemeket csupán lízingelik a felhasználók. Így hiába növekszik rendkívüli tempóban a vállalat, a költségek is óriási ütemben növekednek, ezek fedezésére pedig forrásra van szükségük – írta a Portfolio.hu.

Az utóbbi időben ez már a második alkalom, hogy tőkebevonásra kényszerül a SolarCity. Az elektromos autókat gyártó Tesla a nyáron tett 2,6 milliárd dolláros vételi ajánlatot a SolarCity amerikai napelemgyártó cégre.

Az ügyletet – amelyet már június végén megszellőztetett a The Wall Street Journal – teljes egészében részvénycserével bonyolítanák, a SolarCity részvényesei 0,11 Tesla-részvényt kapnának egy SolarCity-papírért. Ez jelenlegi áron részvényenként 25,37 dolláros vételárat jelent.

A piacon egyelőre találgatják, mi lehet a felvásárlás oka. Elon Musk, a Tesla vezére mindkét cég főrészvényese – 26 százalékos tulajdonrésze van a Tesla Motorsban és 22,5 százalék a SolarCityben –, és a SolarCity első embere az unokatestvére, Lyndon Rive.

A Tesla az elmúlt két évben 1,2 milliárd dollár veszteséget termelt, a szintén kaliforniai székhelyű SolarCity eredménye mínusz 1,1 milliárd dollár volt ugyanezen idő alatt. Az elemzők várakozása szerint az idén is veszteséges lesz mindkét cég.

Az ügyletet – amelyet a tervek szerint a negyedik negyedévben zárnák le – még jóvá kell hagynia mindkét társaság részvényeseinek.

A felvásárlás a Powerwall gyártásával függhet össze, amely egy háztartási akkumulátor, amely napi 7, illetve heti 10 kilowattóra áramot tud biztosítani. Az eszköz képes nem csak a napenergiából szerzett áramot raktározni, de az áramszolgáltatótól érkezőt is.

Forrás: Potfolio.hu, hvg.hu