NRGreport
Menü

Októberben emelik a benzin és a gázolaj jövedéki adóját

A parlament júniusi adócsomagban fogadta el az árfüggő jövedéki adóemelést, amely már most októberben életbe léphet. Amennyiben a Brent olaj tartósan 50 dollár alatt marad, akkor emelkednek az árak – írja a Napi.hu.

A NAV csütörtökön hozza nyilvánosságra a saját adatait, de a piaci adatok szerint a vizsgált időszakban 47 dollár volt az átlagos olajár, ami azt jelenti, hogy október elsején emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója, a portál szerint.

A kormány a gazdasági átláthatóság jegyében tért át a tavaszi költségvetésre és az adótörvénykezésre. Így a 2017-es költségvetést és az elvileg 2017 januárjától érvényes adószabályokat is elfogadták idén júniusban a parlament nyári szünete előtti napokban. A kormány által beterjesztett adójavaslatban szerepelt, a jövedéki adó azon módosítása, hogy ha az olajár tartósan 40 vagy 50 dollár alatt marad hordónként, akkor automatikusan megemelnék a jövedéki adó mértékét. A parlamenti "vitában" végül a lehető legrosszabb verzió jött ki: nem az autósoknak kedvező 40 dolláros határt, hanem a költségvetésnek kedvező 50 dollárt fogadták el a kormánypárti képviselők, és nem január elsejétől, hanem már szeptembertől hatályba lépett az új metódus, így az első adóemelésre már október elsején sor kerülhet, áll a cikkben.

Az elfogadott törvény szerint akkor emelkedik a negyedév első napján az adó, ha a megelőző negyedév első 75 napjának - jelen esetben július elseje és szeptember 15-e között - napi középárfolyam 50 dollár alatt maradt. A pontos számot a NAV/NGM páros szeptember 22-én hozza nyilvánosságra - vagyis ekkor jelentik be az adóemelés/adócsökkentés tényét is. Az adó mértékét minden negyedévben felülvizsgálják így legközelebb a karácsony előtti napokban jöhet az újabb emelés vagy csökkentés bejelentése.

A vizsgált időszakban a Brent átlagára 46,91 dollár volt - vagyis az jelentősen elmarad a 50 dolláros határtól, így október elsején nagy valószínűséggel áremelés jön a kutakon.

Forrás: Napi.hu