NRGreport
Menü

Nem Angelina Jolie miatt drágul az olaj

Az amerikai készletek csökkenése és az erősödő japán olajimport tolta felfelé az olajárakat szerda reggel. 

Szerda reggel 1,8 százalékot, 77 centet erősödött az irányadó amerikai olajtípus, a WTI árfolyama. Az északi-Tengeri Brent alaptípus ára 57 centtel, 1,2 százalékkal drágult a kereskedés kezdetén. 

Elemzők szerint az árak emlekedését két tényező segítette. Az egyik, hogy az American Petroleum Institute közzétette a legfrisseb amerikai olajkészlet-adatokat. Eszerint a készletek 7,5 millió hordóval, 507,2 millió hordóra csökkentek az Egyesült Államok tározóiban. A csökkenés harmadik hete folyamatos. Az előzetes várakozás egyébként 3,4 millió hordós növekedést valószínűsített. 

A Brent drágulásának elsődleges oka pedig az erősödő japán olajimport lehet. Augusztusban a szigetország 0,5 százalékkal több nyersolajat importált, mint egy évvel korábban - közölte a japán pénzügyminisztérium. A világ negyedik legnagyobb olajimportőrének számító Japán augusztusban az előzetes adatok szerint napi 3,38 millió hordó olajat vásárolt külföldről. 

A piacon ennek ellenére továbbra is erős túlkínálat mutatkozik, mivel a legnagyobb exportőrök rekordközeli menniységben termelnek, a kereslet ugyanakkor akadozik - írja a CNBC

Forrás: CNBC