NRGreport
Menü

Titokban egyeztetett az olajról Szaúd-Arábia és Irán

A korábbi kitermelési korlátozást megakadályozó két OPEC-rivális, Szaúd-Arábia és Irán képviselői egy héttel az algériai találkozó előtt Bécsben egyeztettek.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) két legfontosabb tagja, Szaúd-Arábi és Irán a szintén OPEC-tag Katarral közösen a szervezet bécsi központjában egyeztettek az esetleges termeléskorlátozásról - írja a Rigzone.com a találkozón részt vevő, de nevük elhallgatását kérő személyek információira hivatkozva. 

A megbeszélésre egy héttel az algériai csúcstalálkozó előtt került sor, ahol az OPEC tagállamai és Oroszország próbálnak majd egyezségre jutni az olajkitermelés szabályozásáról. 

A két állam közötti négyszemközti megbeszélés egy újabb jele lehet annak, hogy a piaci várakozásokkal ellentétben most talán tényleg sikerül tető alá hozni a megállapodást. Az iparági elemzők döntő többsége úgy véli, hogy az áprilisi dohai fiaskó után ismét eredménytelenül zárul majd az egyeztetés, de a mostani bécsi találkozó talán a szaúdi veszetés álláspontjának megváltozását jelzi. Ha így van, akkor minden korábbinál valószínűbb, hogy a jövő héten megegyeznek egymással a felek, ami pozitívan hathat majd az olajpiacokra - írja a Rigzone.com.

Forrás: Rigzone.com