Vállalatok

Továbbra is az olaj kisöccse marad a gáz

NRGreport | 2016.09.23. 12:29

Az orosz Gazprom Export továbbra is alapvetően hosszú távú szerződésekkel dolgozik, az európai árképzésben pedig a gáz továbbra is az olaj kisöccse marad a társaság szerződésekért és árképzésért felelős térségi igazgatója, Szergej Komlev szerint, a Világgazdaságnak adott interjút.

Szergej Komlev a lapnak elmondta: a számtalan európai kereskedelmi egyezmény ellenére a gáz még nem vált olyan független árucikké, amelynek árát kizárólag a kereslet-kínálat határozná meg. Európában a gázárak fő mozgatója az olaj, ennek árváltozása nem érvényesül egy az egyben, de egyértelmű a szinkron: ha drágul az olaj, vele megy a gáz, és ez fordítva is igaz. A gáz mindaddig az olaj kisöccse marad, amíg az olajtermékek szerepelnek a módosított hosszú távú gázellátási szerződésekben, tette hozzá.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) európai piaci lehetőségeivel kapcsolatban a térségi igazgató elmondta: az európai központok kiemelkedően alacsony árai alig fedezik a cseppfolyósítás költségeit, emiatt a kontinentális piacok kevésbé vonzók az iparág számára. A Gazprom kiemelt figyelemmel kíséri a következő évek LNG-projektjeit, biztosak benne, hogy meg tudják tartani piaci részesedésüket, amellyel jelenleg az európai szükséglet 30 százalékát fedezik.

Az Északi Áramlat 2.-vel kapcsolatban azt mondta, hogy rentábilis projekt. Ez a legrövidebb és legegyszerűbb útvonal a jamali forrástól Északnyugat-Európába, vagyis egy olyan régióba, amely a groningeni mezőn bevezetett korlátozások miatt a magas fűtőértékű gáz hiányával küzd. Egy tisztán gazdasági tényező is igazolja a projekt létjogosultságát, mégpedig a szállítási kockázatok minimalizálására való törekvés – mondta Komlev.

A teljes interjú itt olvasható.

 

  NRGreport
Címkék
#gáz   #Gazprom   #LNG   #olaj   #Szergej Komlev  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.