NRGreport
Menü

Nem volt veszélyes a paksi üzemanyag kazetták kiszállítása

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ismételten megerősíti, hogy a tokozott üzemanyag kazetták Oroszországba történő kiszállítása 2014-ben a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt. A Paksi Atomerőmű minden, a művelet veszélyességét felnagyító, a közvélemény megfélemlítésére vagy pánikkeltésre alkalmas hamis állítást határozottan visszautasít.

A sajtóban megjelent közlések kapcsán az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. újra megerősíti, hogy a tokozott üzemanyag elszállítása a magyar, az ukrán és az orosz hatóságok engedélyeinek megfelelően, továbbá az illetékes uniós ügynökség által előzetesen jóváhagyott szerződés feltételeivel összhangban történt meg. Az Európai Bizottság képviselői a tokozott üzemanyagot tartalmazó konténereket a kiszállítást megelőzően személyesen ellenőrizték és előírásszerűen plombálták – áll a társaság közleményében.

A Paksi Atomerőmű kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tevékenysége során mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjon el, maximálisan betartsa a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljen a magyar nukleáris hatóság előírásainak.

Több nemzetközi vizsgálat – így a Fukushima után elvégzett CBF (közismert nevén Stressz-teszt) - is igazolja, hogy a Paksi Atomerőmű világszínvonalon üzemelteti az erőművet. Az atomerőmű egyre javuló biztonsági mutatói és a termelési rekordok megerősítik, hogy nukleáris üzemben csak a biztonság maximális figyelembevételével lehet kiemelkedően termelni – írta a társaság.

Forrás: NRGreport