NRGreport
Menü

MANAP: Újabb kormányzati pofon a megújuló energiáknak

A szélerőművek építésének korlátozása mellett a kormány az építésügyi engedélyezési eljárások szabályainak megváltoztatásával az összes többi megújuló energiatermelő technológiák elterjedését is korlátozza – áll a MANAP Iparági Egyesület közleményében.

A vonatkozó kormányrendelet (382/2007) szeptemberi módosítása szerint, ha korábban termőföld besorolású ingatlanon tervez valaki erőművet létesíteni, akkor az engedély iránti kérelemhez csatolni kell azt az igazolást, ami szerint a használni kívánt földterületet már legalább 3 éve kivonták a termőföld besorolás alól. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg folyamatban lévő megújuló energiaprojektek nem valósulhatnak meg, ha az utóbbi 3 éven belül történt a földterület átminősítése – áll a közleményben.

A MANAP Iparági Egyesület elnöksége szerint a kormányzat módosításával tovább hátráltatja a megújuló energiaforrások elterjedését, a visszamenőleges változtatás pedig számos magyar kis- és középvállalkozás fejlesztését bizonytalanítja el, akik nem számítottak arra, hogy tervezett beruházásaik azon bukhatnak el, hogy milyen régen került művelés alól való kivonásra a termőföld.

A MANAP Iparági Egyesület elnöksége szerint a termőföld védelme kiemelten fontos nemzeti érdek, mindazonáltal a művelés alól kivett területeken az energiatermelés, azon belül is a megújuló energiatermelés diszkriminatív korlátozása, ráadásul visszamenőleges módon, egyáltalán nem szolgálja Magyarország energiabiztonságát és hosszú távú érdekeit.

Az egyesület elnöksége aggodalommal veszi tudomásul, hogy a magyar kormány úgy változtat az energiatermelés engedélyezési szabályozásán, hogy nem veszi figyelembe a magyar kis- és középvállalkozások érdekeit és veszélyezteti a folyamatban lévő, a módosítással leállított projektekre  fordított sok száz munkaórát és az ezen vállalkozások számára jelentősnek számító projektenként több millió forintos befektetéseket.

Magyarország saját, hosszú távú érdekeinek megfelelően és érvényes nemzetközi vállalása szerint 2020-ra 14,65%-ra emeli a megújuló energiaforrások arányát a magyarországi hő- és villamosenergia-termelésben. „Egy így elbizonytalanított piaci légkörben a vállalkozások nem mernek a későbbiekben belevágni megújulós beruházásokba, ha attól kell tartaniuk, hogy közben változnak a feltételek, negatívan érintve a saját projektjüket is” nyilatkozta Szolnoki Ádám az egyesület elnöke.

Forrás: NRGreport