NRGreport
Menü

Befolyásolják a gázárat a hírek

Milyen hatást fejtenek ki az olykor egymásnak ellentmondó napi hírek az olaj és a gáz árára és ezek a hatások mikor érvényesülnek? Melyek a fontos és melyek a kevésbé fontos hírek és mire kell figyelnie egy kereskedőnek? Venter Lórántot, a MET Magyarország árazási vezetője beszélt a témáról.

Folyamatosan figyeli az aktuális olajpiaci híreket a MET árazási csoportja és amennyiben fontos információk hangzanak el bármelyik piaci szereplő, vagy politikus részéről, akkor azonnal át kell gondolni, hogy ennek milyen hatása lesz a különböző energiahordozók áraira – mondta Venter Lóránt, a MET Magyarország árazási vezetője. Ma már ugyanakkor az olajár közvetlenül nem hat a földgáz és a villamos energia árakra, inkább egy közvetett hatás érvényesül. Például az OPEC tervezett termeléskorlátozásáról érkező, egymásnak olykor ellentmondó hírek, vagy éppen Vlagyimir Putyin, orosz elnök szavai másnap még nem torzítják el teljesen a piacot. 

A szakember szerint az azonnali kereskedésben nincs összefüggés az olajár és a földgáz ára között, a többi energiahordozó esetében pedig különösen nincs ilyen kapcsolat. A hosszú távú előrejelzésekre nem is annyira az olaj dollárban kifejezett ára, hanem elsősorban az euró-dollár árfolyammal korrigált ára az, ami valójában hat. Például egy kilenc hónap múlva esedékes gázár változása mozog együtt az olajárváltozással. Közvetlen hatás tehát nincsen, inkább a jövőbeni árakra van befolyással maga a változás. Ennek azért van jelentősége, mert ugyan az egymásnak ellentmondó hírek azonnal nem fejtik ki hatásukat, de hosszabb távon végső soron átgyűrűznek a gázárakra is, tehát a volatilitást, a változékonyságot erősítik fel. A hírek hatása egyrészt az eladási és vételi árak közötti különbségben, másrészt a piaci hosszú távú változásaiban jelenik meg – mondta Venter Lóránt. 

A nagy hírdömpingben ugyanakkor nem kell minden hírt figyelni – tette hozzá a MET árazási vezetője. Arra kell elsősorban koncentrálni, hogy az olajpiac fontos és kevésbé fontos hírei mennyire mondanak ellent egymásnak, hiszen ez növeli az ár változékonyságát. Ezért például egy kiskereskedelmi fogyasztó esetében nagyon oda kell figyelni, hogy a MET milyen árat ad ki, hiszen előfordulhat, hogy a fogyasztó nem tud azonnal dönteni. Ha közben pedig nagyon változik a háttérben a piac, akkor csapdahelyzetbe kerülhet a kereskedő. 

A hírek közül figyelni kell az általános, energiapiacokat érintő trendekre is. Ha például tartósan egy nagyon alacsony olajárral szembesülünk, akkor láthatóan az egyéb energiahordozókra épülő iparágak kicsit visszaszorulnak és előkerülnek a fosszilis üzemanyagokra épülő iparágak. Tehát ezekre az általános összefüggésekre kell koncentrálnunk elsősorban, mert ezek befolyásolják leginkább a gáz és egyéb energiahordozók keresletét – mondta Venter Lóránt.

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.)

Forrás: NRGreport