Vállalatok

Elektromos taxik: 700 tonna széndioxiddal kevesebb

Végh Zsófia | 2016.10.17. 06:00

Uniós támogatások nélkül, mintegy 500 millió forint magánberuházásból indult el a fővárosban a kizárólag elektromos autókkal üzemelő taxitársaság, a Green Lite Taxi Kft. Lévay Örs, a cég ügyvezetője szerint ha napi 60-70 kilométernél többet tesz meg valaki, megéri elektromos autót használnia, ha a töltést is megfelelően meg tudja oldani. Interjú.

Miért hozták létre a Green Taxit? Mi volt a filozófia mögötte?

Több mint két éve kezdtünk a cégalapításhoz. Az ötlet egyszerű volt: ahogy fejlődtek az elektromos autók, kerestük, hogy mire lehetne használni őket. A számítások, melyeket végeztünk, azt mutatták, hogy ha napi 60-70 kilométernél többet tesz meg valaki, megéri elektromos autót használnia. Azonban mivel nincs megfelelő töltőhálózat, az autó a töltőhely hatótávolságához van kötve – ez Budapest esetében Pest megyét jelenti. S mivel nincs kellő számú publikus töltő, az autóvezetőnek töltőket kell vásárolnia, hogy gyorsan fel tudja tölteni az autót. Egy villámtöltő körülbelül annyiba kerül, mint az elektromos autó maga, ugyanakkor több autót ki tud szolgálni, ezért csak akkor éri meg beruházni, ha nagyobb flottával dolgozik a tulajdonos. Ezek a paraméterek együtt egy taxi vállalat személyleírását adták ki.  

Van tapasztalatuk ezen a téren, foglalkoztak korábban fuvarozással?

Taxizással nem, de a cég néhány tulajdonosának, például nekem, van érdekeltsége városi közösségi közlekedésben. Debrecenben az Intertanker Holding 140 busza látja el a teljes városi közlekedést. Budapesten 45 busszal dolgozunk; városi közlekedésben van tapasztalatunk. Az Intertankernek van saját fejlesztés elektromos midibusza, tehát az elektromos közlekedés sem áll távol tőlünk.

Milyen beruházásokat végeztek?

Töltőállomásokat vásároltunk és saját flottát állítottunk fel: 65 darab Nissan Leaf-et vettünk. Banki hitelből finanszíroztuk: önrész befizetése után NHP hitelt vettünk fel.  Nagyobb számban vásárolva egy autó ára nyolcmillió forint körül mozog, egy töltő (villám) költsége is durván nyolcmillió forint. Telephelyeket állítottunk fel, stb. – a teljes beruházás körülbelül ötszáz millió forint volt.

Az időzítést kizárólag a globális trendek indokolják vagy rendelkezésre álltak „zöld” támogatások?

Semmiféle támogatást nem kaptunk, amikor az autókat vásároltuk, pedig úgy gondolom, kellett volna. Akkor még nem volt ilyen lehetőség, nemsokára állítólag lesz.

Miben tér el az üzleti modell a hagyományos üzleti társaságokétól?

Az, hogy saját tulajdonunkban vannak az autók, ritka. Létezik néhány taxitársaság, ahol az autók legfeljebb öt százaléka saját tulajdonban van. Sofőreink nem vállalkozóként csatlakoznak a társasághoz, hanem a cég alkalmazottjai, fizetést kapnak. Emiatt az autók két műszakban közlekednek, nappal és éjszaka –  nem egy sofőr tartozik az autóhoz. A fizetés fix díjból és mozgóbérből áll, hogy érdekeltté tegye őket a fuvarozásban.

Ki rendel ma Budapesten zöld taxit?

Nincs egységes, például kormegoszlás szerinti profil. Aki valamennyire elkötelezett a környezetvédelem iránt, az minket választ. A Green Taxi fuvardíja ugyanannyi, mint bármely más taxitársaságé. Nekünk a megszokással kell megküzdenünk: azzal, hogy az utasok telefonjába egy megszokott szám szerepel, s amikor taxira van szüksége, automatikusan azt tárcsázza. Aki elkötelezett, az veszi a fáradtságot arra, hogy lecserélje a számot, vagy letöltse az applikációnkat.

Lévay Örs

Mennyi fuvart teljesítettek indulásuk óta? A számok talán jobban megmutatják, mennyire érdekli ma az embereket egy zöldebb opció.

Átlagos számokat produkálunk: egy műszakban egy taxis körülbelül nyolc-tíz fuvart teljesít, mint bármilyen más társaság.  Sokkal többet nem tud, a forgalom miatt. Amikor a legnagyobb az igény a taxikra – reggel és este – akkor vannak a forgalmi csúcsok is.

A töltőinfrastruktúra hiányossága mennyire korlátozza a fuvarokat? Van-e példa arra, hogy vissza kell mondani egy megrendelést alacsony töltöttségi szint miatt?

Lévay Örs

Lévay Örs 2011 óta az Externet Nyrt. vezérigazgatója, majd 2013-tól elnök-vezérigazgatója. 2014 óta a Green Taxi ügyvezető igazgatója. 1994 óta dolgozik a telekommunikációs szektorban, több magyarországi és külföldi cégben töltött be vezető pozíciót. Tanácsadóként részt vett a MÁV informatikai-távközlési rendszerének kialakításában, a PanTel megalapításában, a Matáv privatizációjában, és mobiltelefon koncessziós pályázat előkészítésében. Pályájának legmeghatározóbb állomásai a Fornax Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesi pozíciója és az Antenna Hungária elnöki pozíciója. Egyetemi diplomáját 1989-ben szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, végzettsége szerint fizikus.

Nagy baj, hogy nincs elegendő számú publikus töltő, de vásároltunk saját töltőket. Ezeket nem csak telephelyünkön helyeztük el, hanem a város több pontján, így többfelé tudjuk autóinkat tölteni saját árammal. Nem függünk a nyilvános töltőállomásoktól, melyekből kevés van, sokszor nem működnek, vagy sorba kell állni – a várakozást nem engedhetjük meg magunknak. Ezek az autók precíz műszerek, a töltöttséget százalékosan mutatják, és jelzik a megtett kilométereket is.  Ha a sofőr látja, hogy mindössze ötven kilométer van hátra, feltölti az akkumulátort. Ötven kilométer egyébként nem kevés, Vácig és vissza is elmegy vele. Egy autót, taxi üzemmódban, naponta egyszer kell tölteni.

A hatóság által szabott díjak vonatkoznak a Green Taxira, akárcsak a hagyományos meghajtású axikra, így sokat spórolhatnak az üzemanyagon.  Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?

Négy-öt év alatt meg kell térülnie. Elektromos árammal valóban olcsóbb tankolni. A karbantartási és fenntartási költségek is drasztikusan alacsonyabbak, mint a hagyományos autók esetében, ami fontos tétel. Olajszűrő, katalizátor, részecskeszűrő nincs az elektromos autókban –az elektromos motor alig néhány alkatrészből áll.

Mennyit spórolnak az üzemanyagon?

Ez attól függ, hogy mennyit és hogyan tankolja az autót. Más az, ha valaki otthon az éjszaka tölti fel az autót nulláról 100 százalékra, vagy, ahogy nálunk szokás, amikor ötven kilométer hatótáv van még hátra, nyolcvan százalékig. Azért eddig, mert e pontig tölt gyorsan a töltő, utána lassul. Mi többször, kevesebbet tankolunk. Egy tankolás költsége így körülbelül a hetede a hagyományos tankolásnak.  Csak villámtöltőket használunk, s általában csak saját autóink töltenek ezeken a pontokon.

Működésük óta mekkora károsanyag-kibocsátás csökkenést érték el, összevetve egy hasonló méretű és kategóriájú autókat magába foglaló flottával?

Napi kétszáz kilométert (2 műszak) megtéve, 365 nap alatt a 65 darab Euro IV motorral felszerelt autó 6,5 literes fogyasztásával kalkulálva flottánk éves károsanyag kibocsátás elkerülése 700 tonna CO2 (150 gramm/km), 700 kg CO (0,15 gramm/km), és 2,5 kg szilárd részecskék (PM) (0,53 milligramm/km).

Terveznek bővülést?

Tervezünk, de pénzügyi lehetőségeink korlátozottak. Először vissza kell termelnünk, amit befektettünk, utána bővítjük a flottát.

Ha rendelkezésre állna pályázati pénz vagy egyéb támogatás, hamarabb meglépnék?

Meglátjuk. Ha valóban meghirdetik, s látni, hogy mennyit, mikor, s hogyan fizetnék ki, akkor kalkulálunk vele.

  Végh Zsófia
Címkék
#elektromos autó   #Green Taxi  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.