Címlap

Elfogadásra javasolja az atomenergia-jelentést a gazdasági bizottság

NRGreport | 2016.10.18. 11:50

Elfogadásra javasolta az atomenergia 2014. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi budapesti ülésén.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az ülésen elmondta: a jelentés is tükrözi, hogy az atomenergia alkalmazásának területén a biztonság az elsődleges szempont.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) folyamatosan ellátja a létesítmények biztonsági felügyeletét, a hazai létesítmények az üzemeltetési feltételeknek és korlátoknak megfelelően működnek – hangsúlyozta az államtitkár.

A jelentésben egyebek mellett kiemelték, hogy a paksi atomerőmű 2-es blokkja 2014-ben kapta meg a 20 éves üzemidő-hosszabbításhoz szükséges engedélyt. A kiégett kazetták átmeneti tárolójának környezetvédelmi működési, valamint üzemeltetési engedélye módosult, ennek alapján a létesítmény alkalmas az újabb típusú kazetták átmeneti tárolására.

Az ionizáló sugárzások munkahelyi felhasználása biztonságos volt, munkahelyi sugárforrástól származó sugárbaleset, emberek baleseti szintű sugárterhelésével járó rendkívüli esemény 2014-ben nem következett be.

A jelentés szerint az atomenergia sokrétű alkalmazása és az alkalmazás biztonságával összefüggő kérdések jelentősége is indokolja, hogy az Országgyűlés az atomtörvény előírásainak megfelelően tájékoztatást kapjon az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról.

A gazdasági bizottság kilenc igen szavazattal és három tartózkodással javasolta elfogadásra a jelentést.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.