NRGreport
Menü

Energetikáról is tárgyalt Varga Mihály Kazahsztánban

Tárgyalt energetikai kérdésekről is Kazahsztánban tett háromnapos látogatása alatt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kedden Asztanából telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Elmondta: a kazah-magyar gazdasági vegyesbizottság ötödik ülése alkalmából látogatott Asztanába. Kiemelte, a kazah-magyar üzleti tanács is ülést tartott, mintegy 60 magyar üzletember részvételével. Sikerült konkrét üzleti megállapodásokat kötni, amelyek között említett egy egészségügyi kutatáshoz szükséges eszközök gyártásáról szóló megegyezést, a Rail Cargo Hungária is aláírt kazah partnerével egy megállapodást, valamint egy kisteljesítményű szélerőművek telepítésével foglalkozó magyar cég is talált üzleti partnert a látogatás során.

Az energetikai együttműködésről elmondta, hogy a Molnak komoly beruházása van Kazahsztánban, 2004 óta van jelen a magyar olajipari cég az országban és csaknem 200 millió dollárt fektetett be gáz- és olajmezők feltárásába. A legutóbbi tesztfúrások is eredményesek voltak, olyan mezőt sikerült találni, amely jelentős tartalékát képezi majd a Molnak. A kitermelést kazah és kínai partnerekkel közösen végzi majd a magyar olajcég.

Az energetikai miniszterrel megállapodtak abban is, hogy létrehoznak egy energetikai munkacsoportot a kazah-magyar atomenergetikai együttműködés elősegítésére, amely még az idén elkezdheti működését - sorolta tovább Varga Mihály. Hozzátette, hogy tervezik egy olyan vegyesvállalat létrehozását orosz partnerekkel, amely az új paksi blokkok számára biztosítani tudja a szükséges fűtőelemeket.

Varga Mihály látogatást tett a jövő energiájával foglalkozó 2017-es asztanai világkiállítás területén, amely komoly városfejlesztési beruházási projekt is, 170 hektáron valósítanak meg számos beruházást.

Forrás: MTI