NRGreport
Menü

Olajfúrás indulhat a veszélyeztetett világörökségi helyszínnél

A Karib-tenger partján fekvő Belize tengeri területein olajfúrásokat kezd. A mélytengeri olajtartalékok felkutatását szolgáló szeizmikus tesztelés felbecsülhetetlen károkat okozhat a tengeri élővilág és az itt élő emberek számára.

Ha Belize valóban megkezdi a fúrásokat, azok mindössze 1 km-re lesznek a sérülékeny Belize Korallzátony rezervátumtól, amely az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listáján szerepel.

A WWF arra figyelmeztet, hogy egy esetleges olajszivárgás végzetes következménnyekkel járhat arra a mintegy 190 ezer emberre nézve, akik megélhetése a tengeri és a tengerparti élővilághoz kötődik. Továbbá veszélyeztetheti a teljes Közép-Amerikai Korallzátony Rendszert, amely Mexikótól, Guatemala és Honduras érintésével húzódik végig a karib térségben.

2015 végén Belize nyilvánosan vállalta, hogy megtiltja a mélytengeri olajkitermelést a világörökségi területen, de az erről szóló törvényt a mai napig nem fogadták el. A törvényjavaslat tartalmaz egy keskeny pufferzónát is, de az UNESCO Világörökségi Bizottsága azt kérte, hogy az ország fontolja meg a keskeny átmeneti terület biztonságos kiterjesztésének lehetőségét.

„Belize egyike azon kulcsfotosságú természeti területeinknek, amelyek egészségétől a bolygónk természeti erőforrásainak jövője, és egyben a mi jövőnk is függ. Ahogyan saját, európai példáink esetében is, Belize esetében is azonnali cselekvésre van szükség. Spanyolországban a többmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló Doñana Nemzeti Park veszélyeztetettsége, Bulgáriában pedig a Pirin Nemzeti Park beépítési tervei mind azt mutatják, hogy még legfontosabb természeti területeink védettsége sem biztosított ” – foglalta össze Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF által létrehozott petíciós oldalon keresztül most bárki üzenhet Belize miniszterelnökének a terület megmentése érdekében.

Forrás: NRGreport