NRGreport
Menü

Egyetemeken vadászott mérnököket az ISIS

Egyetemi tanulmányaikat folytató, vagy éppen végzős olajmérnököket és energiaipari elemzőket próbáltak toborozni különböző terrorista csoportok a Független Államok Közösségében - közölte a FÁK terrorellenes szerve. 

Az egykori Szovjetunió tagországait tömörítő szervezet terrorellenes vezetője, Andrej Novikov szerint az érintett közép-ázsiai országoknak nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy megelőzzék a diákok csatlakozását a különböző terrorszervezetekhez. Novikov szerint ezek a csoportok már az egyetemi hallgatók között is vadásszák a lehetséges közgazdászokat, gyógyszeripari, közlekedési, vagy éppen olajipari mérnököket, sőt nyelvészeket és médiaszakembereket is. 

A Rudaw nevű kurd híroldal korábban arról számolt be, hogy az Iszlám Állam álláshirdetéseket tett közzé az illegális munkaerőpiacon, amelyekben olajipari szakembereket keresett. A terrorszervezet évi 225 ezer dolláros fizetést, autóhasználatot és fegyvert ígért a hozzájuk szegődő mérnököknek. A 2014-ben közzétett hirdetésben elsősorban szaúd-arábiai származású személyeket célzott meg a szervezet. 

Az Iszlám Állam több százmillió dolláros bevételre tett szert az iraki és líbiai illegális olajszállítmányokból, mielőtt a nemzetközi haderők az elmúlt évben szisztematikusan bombázni kezdték a terrorszervezet olajlétesítményeit. A szárazföldi hadműveletek előrehaladtával aztán az ISIS olajbevételei 90 százalékkal estek vissza. 

Novikov szerint a FÁK terrorellenes szervei szorosan együttműködnek az egyetemi oktatókkal és a szülőkkel is, hogy felhívják a figyelmet a radikalizálódás veszélyeire és ennek jeleire a diákok körében. Arra kérték a tanárokat és a szülőket is, hogy jelentsék, ha gyanús álláslehetőségekrők hallanak a diákoktól - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com