Trading

Betett az olajnak a kamatemelési félelem

NRGreport | 2016.10.21. 08:00

Erősödnek a kamatemelési várakozások az Egyesült Államokban, az aggódó befektetők miatt a dollár felértékelődött, ez pedig nem tett jót az olaj árfolyamának.

Jelentősen emelkedett a piacon a decemberi amerikai kamatemelés valószínűsége, ami lendületet adott a dollárnak, az amerikai fizetőeszköz árfolyama a fontosabb kereskedelmi partnerországok devizáihoz képest március óta nem látott szintre emelkedett – írta a Portfolio.hu.

Mindez nem kedvez a dollárban jegyzett nyersanyagoknak, így az olajnak sem, az erősebb dollár ugyanis növeli a nem dollár alapú vásárlók beszerzési költségeit, ami kereslet visszafogó hatást fejthet ki. Az amerikai könnyűolaj, a WTI csütörtökön több mint 2 százalékot esett tegnap, a péntek reggeli kereskedésben pedig további 0,5 százalékot gyengült, ezzel ismét 50 dollárnál jár.

A fundamentumok ehhez képest pont, hogy jók: sőt, javuló trend van. Az OPEC novemberi ülésén napi 0,5-1 millió hordós termeléscsökkentésről dönthet, ami javíthatja a kereslet-kínálati viszonyokat.

Az olajárakra való hatást ugyanakkor korlátozhatja, hogy Amerikában ismét nőni kezdett a kitermelés. Pedig a legutóbb látott folyamatok kedvezőek voltak: a 2015-ös évi csúcsokról 12 százalékot esett a termelés volumene, napi mintegy 8,5 millió hordóra. A növekvő finomítói aktivitás azonban az utóbbi hetekben ismét megemelte a termelést.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.