NRGreport
Menü

Egyre nő a világ áramigénye

Megállíthatatlanul nő a világ villamosenergia-igénye. Nagy kérdés, lehet-e a többletkeresletet környezetkímélő módon kielégíteni.

A világ villamosenergia-igénye megduplázódik 2060-ig – véli a Siemens-csoport energia- és áramdivíziójának vezetője. Willi Meixner szerint igencsak nagy kihívás lesz e keresletetnövekedés kielégítése, ha annak megfizethető, megbízható és tiszta (környezetkímélő, minimális szén-dioxid-kibocsátású) energiával akarunk megfelelni. Akkora pótlólagos mennyiségre lesz ugyanis szükség, amennyi a kínai energiafogyasztás háromszorosa – írta a Világgazdaság.

A Siemens úgy számol, hogy az igényelt pluszáramnak közel felét a decentralizált energiarendszerek adják 2030-ban. Globálisan a szél- és napenergia tör előre, főleg azért, mert az elmúlt években a megújuló forrásokból előállított energia költsége csökkent a kormányok beavatkozásának eredményeként.

Áramigény-növekedésre számít az amerikai energiaminisztérium (EIA) is, de az említettől eltérő időszakokat hasonlít össze. Honlapja szerint a világ teljes villamosenergia-termelése a 2012-es 22 ezer milliárd kilowattóráról 2040-re 37 ezer milliárdra nő, azaz 68 százalékkal.

A Mavir rövidebb – így viszont beláthatóbb – időtávra készített Magyarországra vonatkozó előrejelzést. A rendszerirányító várakozása szerint teljes áramfelhasználásunk 2020-ban 45,6 terawattóra, 2030-ra pedig akár 50,4 terawattóra is lehet.

Forrás: Vg.hu