NRGreport
Menü

Megkezdődött a kereskedés az Alteo részvényeivel

Megkezdődött a kereskedés az Alteo Nyrt. részvényeivel hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a magyar energiaszolgáltató vállalat részvényének jegyzése 5150 forintról indult.

A bevezetés napján ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója nyitotta meg a kereskedést.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ünnepi beszédében bejelentette, hogy az Alteo Nyrt. részvényeinek tőzsdei bevezetése mellett a céget átsorolták a standard kategóriába.

Az idei évben vezették be a BÉT 2020-ig tartó új stratégiáját, az átfogó tőkepiaci programot, amit a kedvező befektetői és makrogazdasági környezet is segít - mondta a vezérigazgató. Kiemelte: Magyarország gazdasági teljesítménye kiváló, ezt a Moody's pénteki felminősítése is elismerte, és aznap a BUX átlépte a 30 ezres határt is.

Hozzátette: a BÉT továbbra is Európa legjobb teljesítményű részvénypiaca, a befektetők az idei évben több mint 27 százalékot kereshettek a magyar részvénypiacra történt befektetéssel, a piac forgalma több mint 10 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest.

Kitért arra, hogy az új stratégia megvalósítását a kormány is segíti, egyik legfontosabb eleme új vállalatok megjelenése a tőzsdén, ezzel kapcsolatban új intézkedést fognak bejelenteni a következő héten. Reményét fejezte ki, hogy az Alteo példáját számos cég követi majd. Idén 3 kötvény és 2 részvény bevezetése valósul meg a magyar piacon.

Ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az Alteo Csoport 2008-as megalakulásakor célul tűzték ki, hogy a növekedés pénzügyi hátterét a lehető legnagyobb mértékben a tőkepiacokon keresztül teremtik meg. A BÉT 2010 óta listázza az Alteo részvényeit, hat éve működnek a tőzsde szabályai szerint. A vállalati papírjaik értéke az elmúlt években megduplázódott.

Elmondta, a finanszírozás megteremtése mellett a legfontosabb tőzsdei értéknek a transzparenciát nevezte, ami minden fenntartható vállalatvezetés alapja. Közölte: szeretnének hozzájárulni az ország legnagyobb iparvállalatai energiastratégiájának, versenyképességének sikeréhez és Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020 végrehajtásához.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. 1,389 milliárd forint tőkét vont be a szeptember 26. és október 20. közötti részvénykibocsátása során, a részvények végleges kibocsátási ára 4630 forint lett. A nyilvános értékesítés során - amely már korábban, október 17-én lezárult - 106 672 darab részvényt jegyeztek a magánbefektetők. Az intézmények számára tartott zártkörű értékesítésen beérkezett igényekből 193 320 darabot elégít ki a társaság. Így összesen 299 992 új részvényt bocsát ki a társaság, ezzel alaptőkéje 205 millió 15 ezer forintra nő a jelenlegi 175 millió 15 ezer 800 forintról. A kibocsátásból befolyó összeget a társaság növekedési stratégiájának megvalósítására kívánja felhasználni.

Forrás: MTI