Trading

Trumppal újra eljöhet a szén kora Amerikában

NRGreport | 2016.11.09. 09:12

Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke radikális változásokat hajtana végre az energiaiparban, legalább is az eddigi irányvonalhoz képest. Trump a kampánya idején többször is kiállt az amerikai olaj- és a szénipar mellett, sőt korábban arról is beszélt, hogy elnökként újratárgyaltatná az ENSZ globális klímaegyezményét. 

Trump egy májusi olajipari konferencián fejtette ki először elképzeléseit az amerikai energiaszektor jövőjéről. Ekkor kijelentette, elnökként támogatni fogja a kanadai-amerikai, úgynevezett Keystone XL olajvezeték megépítését, amelyet Barack Obama amerikai elnök utasított el környezetvédelmi okok miatt. 

Az üzletember elmondta azt is, hogy felülvizsgálná a Obama által hozott károsanyag-kibocsátást korlátozó intézkedéseket, de hozzátette, hogy mindezzel együtt nagy figyelmet kíván fordítani az "ésszerű környezetvédelmi aggodalmakra". Trump korábban azt is mondta, hogy a klímaegyezmény árt az amerikai vállalatoknak, és a globális felmelegedés átverés. 

Közben Ségolene Royal, francia környezetvédelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy Trump nem akadályozhatja meg a párizsi klímamegállapodás végrehajtását. "A párizsi megállapodás kimondja, hogy három évig nem lehet felmondani" – hangsúlyozta a miniszter.

Pénteken lépett hatályba a tavaly decemberben elfogadott párizsi megállapodás, amely azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Mindent visz az olaj és a szén

Trump energetikai programjában kiemelkedő szerepet szán az amerikai olajiparnak és új életet lehelne a szabályozásokkal korlátozott szénbányászatba is. Az újonnan megválasztott elnök eltörölné a széniparban érvényben lévő moratóriumot, enyhítené az olajtermelést érintő szabályokat, s felülvizsgálná a Keystone XL vezeték építését és erősítené a partmenti olajfúrásokat is. A küszködő olaj- és gázszektort a kitermelés növelésével mentené meg.

Fontos elem Donald Trump programjában az Egyesült Államok energiafüggetlenségének megteremtése is, ez ugyanakkor nem lesz egyszerű, hiszen a függőség pontosan azért alakult ki, mert az USA hazai termelésből nem tudja fenntartani magát. Az energiafüggetlenség ráadásul hiányt is okozna és drágulnának a nyers és finomított olajtermékek is. Az NRGreport által megkérdezett elemzők korábban azt mondták, hogy Trump elnöksége esetén gyorsabb fejlődést érhet el az USA LNG termelése és lazább szabályozásra lehet számítani a nem-konvencionális olajtermelésben. Az persze kérdés, hogy a tervekből mi és milyen ütemben valósul meg.

Mi lesz az olajjal? 

Az elnökválasztást megelőző elemzői megnyilvánulások nagyjából egyetértettek abban, hogy Trump győzelme is azonnali hatást fejt majd ki az olaj árára, igaz a hatás átmeneti lehet. Az amerikai termelés becslések szerint egymillió hordóval nőhet naponta és ezáltal a globális kínálat is bővül. A dollár várható gyengülése is kihat majd az olaj árára, de az OPEC esetleges sikeres kitermeléskorlátozó akciója várhatóan nagyobb hatást fejt majd ki a piacokra, mint az új elnök személye.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.