NRGreport
Menü

Az EU 30 százalékkal csökkentené a tengeri hulladék mennyiségét

Az Európai Bizottság intézkedéseket szorgalmaz a világtengerek tisztasága, az óceánokon utazók biztonsága, valamint a fenntartható gazdálkodás érdekében.

A brüsszeli testület csütörtöki közleményében kiemelte, az éghajlatváltozás, a szegénység, valamint az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos problémák mindössze egy részét alkotják azoknak a világszintű kihívásoknak, amelyekre eredményesebben kereshető megoldás, ha a jelenleginél hatékonyabban óvják az óceánokat és fenntarthatóan gazdálkodnak az általuk biztosított erőforrásokkal.

Hangsúlyozták, hogy az EU számára prioritást jelent a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat elleni fellépés. Mint írták, világszerte a kifogott halak legalább 15 százaléka illegális halászat révén kerül a halászhálókba, értékük 8-19 milliárd eurót tesz ki évente, ennek megakadályozására multilaterális fellépésre és az Interpol tevékenységének megerősítésére van szükség.

Arra is rámutattak, hogy az óceánokat egyre inkább veszélyezteti a felhalmozódó szemét. Az unió ezért 2017-ben stratégiatervet fog előterjeszteni, amelynek segítségével 2020-ra legalább 30 százalékkal csökkenthető a tengereket szennyező hulladék mennyisége.

"Az Európai Unió élére állt azon erőfeszítéseknek, amelyek egy szilárdabb alapokon álló óceánpolitikai irányítási rendszer létrehozását célozzák" - közölte csütörtökön Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

"Az óceánok rengeteg lehetőséget kínálnak a növekedés, a foglalkoztatás és az innováció előmozdítására. Számos probléma azonban sürgős megoldást igényel, amelyek közé tartozik az éghajlatváltozás, a hulladék felhalmozódása a tengerekben és óceánokban, valamint a világ népességének növekedése" - figyelmeztetett Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke.

Az Európai Bizottság becslései szerint az óceánokra épülő gazdaság teljesítménye globális szinten 1,3 ezer milliárd eurót tesz ki.

Forrás: MTI