NRGreport
Menü

Kiemelkedő napi hőértékesítést ért el a PannErgy

A PannErgy Csoport üzemében álló geotermikus rendszerek győri kapacitásnövelő beruházási programjának köszönhetően 2016. november 7-én a miskolci és a győri rendszer összesen 6950 GigaJoule-t adott át szerződött partnereinek. Az eddigi legmagasabb napi hőértékesítés 6 488 GJ volt.

A győri kapacitásnövelő beruházási program keretében, több hónapi előkészítő munkálatokat követően sikeresen beépítésre került Bőnyben a BON-PE-02 termelőkútba, az egyedülállóan magas kapacitást biztosító geotermikus kútszivattyú. A kifejezetten geotermikus rendszerekhez kifejlesztett ESP szivattyú rendszer októberi üzembe helyezését követve több hetes próbaüzemére, folyamatos tesztelésére került sor, amely során a primer oldali szabályozási program is módosításra került, annak érdekében, hogy a folyamatos üzemi működés zavartalansága maradéktalanul biztosított legyen.

A tesztelési tapasztalatok azt mutatták, hogy a szivattyús üzem megfelelő üzembiztonságú, a BON-PE-02 kút termelő kapacitása 600-610 m3/h hozamra emelkedett, a két termelő kúttal összesen több, mint 955 m3/h kapacitást sikerült elérni – áll a társaság közleményében.

„A kapacitásnövelő beruházási program eredményeként kitűzött hőértékesítési adatokat sikeresen elérték geotermikus rendszereink. A napi, átlagosan 6700 - 6950 GJ zöldhő értékesítést nagyban támogatja az a hőmérsékleti körülmény, amikor a külső hőmérséklet +1 és +7 Celsius fok sávban marad, hiszen a Miskolci és Győri Geotermikus Rendszer sajátosságai szempontjából ilyen időjárási körülmények között tudják tartani a rendszerek a maximális kapacitásukat. A próbaüzem alatt mért adatok és készített elemzések előzetes számításainkat megerősítve azt vetítik előre, hogy a 2016-2017 évi fűtési szezonban a győri és miskolci geotermikus rendszereinkkel a fűtési szezon novembermárciusi időszakában elérjük a havi 200-210 000 GJ zöldhő beadási mennyiséget” – mondta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanács elnöke.

Forrás: NRGreport