Fenntarthatóság

Észak-Amerikában is elindul a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége

NRGreport | 2016.11.22. 11:23

Az észak-amerikai kontinens is csatlakozott a fenntartható városi fejlődést és klímavédelmi akcióterveket megvalósító önkormányzatok szövetségéhez.

Az Európai Bizottság Észak-Amerikára is kiterjeszti a szövetséget, amely így az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót is lefedi, írja az uniós fenntarthatósági és klímavédelmi hírportál, a Daily Planet. Az újonnan létrejött szövetséget a Bizottság mellett az ENSZ különleges nagykövete, Michael Bloomberg, New York város korábbi polgármestere is támogatja.

A döntést az ENSZ klímacsúcson jelentették be, aminek különös jelentőséget adott, hogy egy héttel korábban Donald Trumpot választották az USA következő elnökének.  A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, amelyet Miguel Arias Cañete biztos „a világ legnagyobb városi klíma- és energiaügyi kezdeményezésének” kiáltott ki, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

Az új aláíró felek vállalják, hogy szén-dioxid kibocsátásukat 2030-ig legalább 40 százalékkal csökkentik, s hogy a csökkentés és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében egységes szemléletmódot alkalmaznak.

A szövetségbe tömörült városok 2014-ig 23 százalékkal mérsékelték ÜHG-kibocsátásukat a bázisévekhez képest (2005 és 2012), derül ki a Marrakeshben nyilvánosságra hozott jelentésből. A villlamosenergia-használatból adódó üvegházhatású gázok (ÜHG) mértéke 17 százalékkal csökkent, az épületek fűtéséből és hűtéséből származtatható ÜHG 36 százalékkal esett vissza, a közlekedési szektorban pedig 7 százalékos ÜHG csökkenést következett be.   

Az Észak-Amerikai részleg is támogatni fogja az unió International Urban Cooperation Programme programjának alkalmazását, mely a résztvevő városokat  a zöld, fenntartható és okos városi fejlesztések megvalósítása érdekében együttműködésre sarkallja.

A szövetségbe szeptemberig 54 ország 6200 önkormányzata csatlakozott, melyek  összesen 213 millió lakost számlálnak.  

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.