NRGreport
Menü

Optimista az OPEC

A kétnapos szakértői konzultáció tagjai optimisták a miniszteri találkozó előtt.

Történt némi előrelépés a tegnap indult kétnapos OPEC szakértői találkozón, mely a tervezett termeléskorlátozás részleteit hivatott lefektetni – a szervezethez közeli források optimistán állnak a megegyezéshez, írta a CNBC.

A szakértőkből és az egyes tagországok képviselőiből álló bizottság tegnap délelőtt óta ülésezik. A delegáció néhány tagja szerint van esély arra, hogy a 14 országot tömörítő szervezetnek sikerül megegyeznie a november 30-án kezdődő bécsi OPEC találkozón. Volt ugyan olyan, aki aggodalmát fejezte ki Irán együttműködése miatt, általánosságban azonban pozitívan tekintenek a megállapodásra.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai szeptemberben, Algériában határozták el, hogy az árfolyam javítása érdekében napi 32.5 és 33 millió hordóra csökkentik a kitermelést – ez lenne az első korlátozás 2008 óta.

A megállapodás létrejöttét hátráltathatja, hogy Irak felmentést kérne a korlátozás alól, akárcsak Irán, Líbia és Nigéria, amelyek kitermelése fegyveres konfliktus vagy szankciók miatt sérült.

A szakértői testület döntéseket nem hoz, csupán ajánlásokat fogalmaz meg a november végi miniszteri találkozóra.  

Forrás: cnbc.com