Fenntarthatóság

E-autó bérlő indult Budapesten

NRGreport | 2016.11.25. 09:20

Telefonos alkalmazás alapú elektromos autóbérlő szolgáltatást indított a Greengo, mellyel a fővárosban bárhol felvehető elektromos autókat lehet használni.

“Az elején elég hosszasan kellett magyaráznom az ismerősöknek, hogy mi lesz ez, aztán a végén sikerült két szóra redukálnom: Bubi. Autóval.” – mondta a Forbes-nak Michaletzky Bálint ötletgazda és alapító, aki korábban szélerőműves energetikai projektet menedzselt, majd három éve belevágott az elektromos autó üzletbe.

A november 22-én indult magyar Greengo elsőként próbál üzletszerű elektromos autómegosztó szolgáltatást bevezetni Magyarországon. Az alapító szerint még nem sikerült kialakítani a közösségi autózás kultúráját, jó pár évvel vagyunk lemaradva a nyugat-európai mentalitáshoz képest, ezért nehéz az átállás, és nem egyértelmű, hogy mekkora piaci igény lesz.

Jelenleg 45 darabos flottával működik a társaság, a befektető Ce Rent Zrt. elvárása az, hogy 12 év múlva megtérüljön a beletett pénz. Milanovich Attila, a Ce Rent ügyvezető igazgatója a forbes.hu-nak elmondta: szeretnék a szolgáltatási területüket a felmerülő ügyféligények figyelembe vétele mellett a mostani elérhető terület legalább háromszorosára növelni, 300-500 db elérhető autót biztosítani legalább 10 ezer felhasználó részére.

Az eddigi, három éves tesztidőszak nem dobott ki különösebben nagy hibát, Michaletzky Bálint korábban azt remélte, hogy a töltőhálózat egy kicsit jobban fog fejlődni. Sajnos ez nem így lett, saját töltőket sem tudtak telepíteni, ezért nem indultak olyan nagy flottával. Egy töltő telepítése számításai szerint 2-3 millió forintba kerül, és legalább 100-150 töltő kéne az ideális üzemhez.

“A legnagyobb akadály a tyúk-tojás problémára hasonlít: addig nem terjednek az elektromos autók, amíg nincs kiépített töltőhálózat, de addig nem építenek töltőhálózatot, amíg nincs elég elektromos autó. Mi most ezen szeretnénk billenteni egyet!” – mondta Michaletzky Bálint.

A Greengo applikáció regisztráció után tölthető le telefonra, ahol térképen jelzik a szabad autók helyét, a töltöttségét, és azt, hogy ezzel mekkora távot lehet megtenni. Az autókat az applikáció segítségével lehet kinyitni és elindítani. A szolgáltatást alapvetően városon belül autózóknak szánják. A Greengo autóit bárhol le lehet tenni, ahol más számára is könnyen hozzáférhető, ha egy autó lemerült, akkor a cég elszállítja.

Az egyszeri díj összesen 5900 forint, ebből a bankkártya regisztráció 1000, regisztrációs díj pedig 4900 forint. Ezt követően a havidíj 990 forint, az autó bérlése pedig percenként 65 forint. Egy 40 perces út tehát 2600 forintra jön ki. A parkolás percenként 15 forintba kerül.

A Greengóról bővebben a Forbes.hu cikkében lehet olvasni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.