NRGreport
Menü

Az OPEC-megegyezés nélkül Venezuelának vége

A gazdasági és humanitárius válsággal küzdő országban az OPEC megegyezés elmaradása teljes összeomlását hozhat.​

Az olajárak zuhanása miatt kritikus gazdasági helyzetbe került dél-amerikai ország az egyik legnagyobb támogatója a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kitermelés korlátozását célzó megegyezésének. Az ország gazdasági helyzete folyamatosan romlik: a helyi valuta körülbelül 45 százalékot veszített értékéből novemberben, ami a legnagyobb mért havi esés. Az infláció négyszáz százalékos a Bloomberg adatai szerint. A lakosság tömegekben hagyja el az országot, írta az Oilprice.com.

Nicolas Maduro elnök abban bízik, hogy Kína az ország olajszektorába tervezett 2,2 milliárd dolláros befektetése enyhít a helyzeten. Cserébe az ázsiai ország nagyobb részesedést kap a Venezuela által termelt olajból. Becslések szerint Kína durván 65 milliárd dollárt fektetett Venezuela gazdaságába az elmúlt évtizedben, s emiatt sem szeretné, ha az ország gazdasága tönkremenne. Venezuela olajban fizetett – körülbelül 550 ezer hordóval naponta – a megállapodás értelmében ez a mennyiség napi nyolcszázezerre kúszhat fel.

A beruházást az ország rossz állapotban lévő energiainfrastruktúrájának javítására fordítanák, de jutna belőle a finomítók renoválására is – a Reuters szerint a finomítók kapacitásuk harmadán üzemelnek ma. 

A kínai deal eredményeképpen ugyanakkor kevesebb olajat tud majd az ország értékesíteni. Maduro a napokban kezdődő bécsi OPEC találkozón próbálja a tagokat meggyőzni arról, hogy csökkentsék kibocsátásukat. Elemzők szerint az olaj ára legalább 55 dollárra emelkedne hordónként, ha létrejönne a termelés korlátozásáról szóló megállapodás. Ellenkező esetben akár negyven dollár alá eshet a hordónkénti ár.

Venezuela mindenképpen rosszul jár, ha elmarad a megegyezés. Az állami tulajdonban lévő PDVSA olajcég soros kötvényfizetési kötelezettségét a közelmúltban elmulasztotta, a harminc napos fizetésképtelenséget megelőző türelmi időszak már ketyeg. A JP Morgan elemzői szerint a PDVSA mindenképp fizet, amiben a hitelezőitől kért haladék is segít. Emellett továbbra sem zárható ki, hogy az ország később nem válik fizetésképtelenné, különösen, hogy készpénztartalékai tízmilliárd dollár környékén állnak, írta az Oilprice.com.

Forrás: oilprice.com