Fenntarthatóság

Svájcban leszavazták az atomerőművek gyorsított bezárását

NRGreport | 2016.11.28. 08:35

Vasárnap az atomerőművek gyorsított bezárásáról tartottak népszavazást. A zöld párti kezdeményezést a választók elutasították – írja a BBC News. 

A svájci Zöld Párt kezdeményezésére arról kellett dönteniük a választópolgároknak, hogy az országban működő öt atomerőműből hármat már jövőre bezárjanak-e. A javaslat szerint a maradék kettő erőműnek pedig 2029-ig kellene leállítania a termelést. A szavazók többsége elutasította a tervet. 

A fukushimai atombaleset után a svájci kormány úgy döntött, hogy 2050-ig fokozatosan a zöld energiaforrásokra tér át az ország. A kormány szerint az atomerőműveknek csak addig szabad működniük, amíg ezt biztonságosan tudják megtenni, de az atomerőművek leállításának pontos ütemét nem határozta meg. 

Svájci környezetvédők szerint egyetlen atomreaktor sem működhetne tovább 45 évnél, ami azt jelenti, hogy az ország két legöregebb reaktorát gyakorlatilag azonnal le kellene állítani. A kormány szerint ugyanakkor a túlságosan gyors elállítás ellátási zavarokat okozna, ráadásul a fosszilis tüzelőanyagoknak való kitettség is nőne így – írja a BBC News
 

  NRGreport
Címkék
#atomerőmű   #Svájc  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.