NRGreport
Menü

A Mol és a PannErgy nyerte a negyedik bányászati koncessziót

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. köthet koncessziós szerződést szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére Bázakeretttye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat területére. A PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. pedig geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására (Győr területe vonatkozásában) nyert jogosultságot a negyedik alkalommal meghirdetett bányászati tenderen.
 
A nemzeti fejlesztési miniszter döntését a minősítő bizottságok értékelése és egyhangú javaslata alapján, valamint a koncesszióról szóló 1991. évi XVI. törvény és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően hozta meg. A szerződéseket az eredményhirdetéstől számított 90 napon belül köthetik meg a nyertes pályázók - derül ki az NFM szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
 
Az idei pályázati felhívásokat is élénk érdeklődés övezte. A tárca által meghirdetett tíz bányászati koncesszió hét felhívására összesen 11 pályázat érkezett, amelyek mindegyike formailag érvényesnek minősült. Mivel Heves, Körösladány, Zala-kelet szénhidrogén koncessziós területekre nem érkezett ajánlat, az erre vonatkozó kiírás eredménytelen lett.
 
A nemzetközi iparági gyakorlattal összhangban álló hazai bányászati koncessziós rendszer kedvező feltételeket teremtett a szektorba irányuló befektetések ösztönzésére. A felelős, fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás megvalósítását és az ellátásbiztonság növelését szolgáló, eddig megjelent tenderek kedvező fogadtatásra találtak a bányavállalkozók körében. A magyarországi bányászati kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése érdekében a fejlesztési tárca a jövőben is olyan koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi, amelyekkel biztosítható az iparági beruházók érdeklődésének fenntartása.

Forrás: NRGreport