NRGreport
Menü

Az energiatárolásé és a szélenergiáé lehet a jövő

Az energiatárolás kérdésének megoldása különösen fontos, de az iparág még nincs felkészülve arra a keresleti nyomásra, amit magával hozhat, derül ki a Power-Gen ágazati hangulatindexéből. Az energiatárolás mellett a megújulók integrálása, és az elektromos közlekedés az ágazatot érintő legfontosabb témák, a jövő meghatározó energiaforrása pedig a szélenergia lesz, vélik a megkérdezett szakértők.

Az ágazat tisztában van a technológiai átalakulás jelentőségével, beleértve az energiatárolás problémáját, azonban nincs felkészülve azokra az áttörő változásokra, amit ez magával hozhat, írja a több mint nyolcszáz európai szakember véleményét összefoglaló, évente megjelenő tanulmány, a POWER-GEN Europe Hangulatindex.

A megkérdezettek kulcsterületként jelölték meg a megújulók rendszerbe/energiamixbe történő beillesztését, az energiatárolást, az elektromobilitást, s valamennyi fontosabb energiatermelési formát.

Az európai gazdaság lassú növekedése ellenére hatvan százalékuk szerint a villamosenergia ára emelkedni fog – körülbelül három százalékkal. Ha a gazdasági növekedés mértéke nem lassul 1-2 százalékot meghaladó mértékben, a kutatás-fejlesztésbe történő beruházások mértéke sem csökken. A munkahelyteremtés, megtartás ugyanakkor kérdésessé válik – a válaszadók szerint legalább három százalékos gazdasági növekedés szükséges ahhoz, hogy új munkahelyek szülessenek. Ami a földrajzi erőviszonyokat illeti, a felmérésben résztvevők egyetértettek abban, hogy Németország marad a kontinens „energiaközpontja”, aktuális és jövőre vonatkozó forgatókönyvek szerint is. Az Egyesült Királyság pedig fontos szolgáltatói és berendezéseket forgalmazó piaccá válik a megkérdezettek közel fele szerint. Harmaduk várja a megújulókba történő beruházások felfutását a szigetországban. Lengyelország tartja hagyományos energiapiaci pozícióját, Törökország pedig valamennyi energiatermelési területen erősödni fog.

A hosszabb távú – tíz és húsz évre szóló – előrejelzések egyaránt a szélenergia dominanciáját vetítik előre. A partmenti szélenergia-termelés felfutásával már a következő tíz évben, a kontinentális termeléssel inkább húsz éves idősíkon számolnak a válaszadók. Ugyanezen időintervallumban az elektromos közlekedés, és az okos városok komoly terjedését is várják.

Az olyan innovatív technológiai megoldásoknak, mint a tenger hullámainak, az ár-apály jelenség kihasználása, vagy a szén-dioxid leválasztás rövidtávon nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget – a válaszolók csupán tíz százaléka emelte ki fontosságukat a következő tíz évben. Húsz százalékuk szerint húsz éven belül kaphatnak nagyobb szerepet.

A felmérés szerint továbbra is a megújulók és az energiatárolás a két legfontosabb ágazati trend, de további témák, például a kiberbiztonság vagy a big data jelentősége is nő, ami megmutatja, milyen irányba haladunk majd tovább.

Forrás: nrgreport.com