Fenntarthatóság

Belerokkannak a töltési időbe az elektromos autók gyártói

NRGreport | 2016.12.12. 10:28

A magas ár, az egy töltéssel megtehető viszonylag rövid táv mellett egy másik probléma is távol tartja a vásárlókat az elektromos autóktól. Ez pedig a hosszú töltési idő. A gyártóknak erre és a töltőhálózat kiépítésére hatalmas összegeket kell fordítaniuk, miközben egy váratlan rivális csendben beelőzhet és tarolhatja a piacot. 

A különböző alternatív meghajtási módszerek mellett egyértelműnek tűnhet, hogy az elektromos autók szabta irány lesz az, amerre a közlekedés a következő években halad. A válság előtti években több tucat olyan startup cég működött, amely az elketromos autók fejlesztését tűzte ki célul, de mára gyakorlatilag a Tesla maradt az egyeduralkodó a piacon. Mellette természetesen a nagy hagyományos autógyártók is belefogtak a dollármilliárdokat felemésztő fejlesztésekbe, de ennek ellenére a várt eladási számok egyelőre nem jönnek. A jelenlegi globális autópiac csupán 1 százalékát adják az elektromos kocsik – írja cikkében a Business Insider

Manapság az elektromos autózás egy második fázisába lépett, amikor a gyártók egyre nagyobb hatótávolságú autók fejlesztésén fáradoznak, amivel a vásárlók eddigi legnagyobb ellenérzését igyekeznek csökkenteni, nevezetesen, hogy egy töltéssel csak rövid távolságot lehetett megtenni ezekkel az autókkal. Teszik ezt abban a reményben, hogy a kereslet lendületes növekedésnek indul a következő években. 

A hatótáv problémája mellett ugyanakkor a gyártók szembetalálták magukat egy másik, talán még az előzőnél is fontosabb problémával, a töltési idő hosszúságával és a töltőpont-infrastruktúra hiányával. 

A Tesla ebben is élen jár, hiszen kialakított egy kiterjedt gyorstöltő hálózatot, amellyel az autóit egy óránál is kevesebb idő alatt lehet teljesen feltölteni. Mostanáig minden Tesla-tulajdonos ingyenesen használhatta ezeket a töltőpontokat, de a vállalat nemrégiben bejelentette, hogy az új tulajdonosoknak már fizetniük kell a használatért. A cég ezzel a nagyobb távolságokat megtevő autósokat célozza elsősorban és egy használható alternatívát is kínál a lassú otthoni töltéssel szemben. 

Forrás: 123rf.com

Egy ehhez hasonló töltőrendszerre minden elektromos autógyártónak szüksége lenne, de a kialakításuk óriási költséget jelentene. Jól mutatja ezt, hogy Európában a Ford, a Volkswagen, a Mercedes és a BMW közösen próbálnak létrehozni egy, a Tesláéhoz hasonló gyorstöltőrendszert. A tervek szerint 2020-ig több ezer töltőpont létesülne a kontinensen. Ehhez hasonló együttműködésre szinte alig van példa az autóiparban, ami jól érzékelteti, mekkora összegekről is van szó. 

A vásárlókat az eladási adatok alapján ugyanakkor eddig nem igazán sikerült meggyőzni az elektromos autók vásárlásáról. Ennek három oka volt elsősorban: az alacsony hatótávolság, a hosszú töltési idő és nem utolsó sorban az autók magas ára. A BMW csupán 24 ezret adott el 2015-ben a i3-as városi kisautóból, míg a cég egyéb autóiból 2,2 millió fogyott. A Renault-Nissan pedig 2010 óta 350 ezer elektromos autót értékesített, holott 2016 végéig a célszám 1,5 millió volt. 

Az elektromos autók mindenképpen hátrányból indulnak a benzines, vagy dízel kocsikhoz képest, hiszen mindig is drágábbak voltak, ráadásul a "tankolásuk' is körülményesebb. Ugyanakkor számtalan előnyük van. Ezek között első helyen a zéró káros kibocsátást kell említeni, de például a megépítésük is a fenntartásuk is olcsóbb. A gyártás során fellépő légszennyezés egy másik probléma. 

Ahhoz azonban, hogy az eladásokból rájuk eső 1 százalék 10, vagy 20 százalékra nőjön, a gyártóknak hatalmas erőfeszítéseket kell tenniük. Ezek közül talán a legfontosabb a töltőpont-infrastruktúra kiépítése. Ráadásul az elektromos autók egy új kihívóra is találtak, az önvezető autókra. Utóbbiakat jóval olcsóbb és egyszerűbb kifejleszteni, mint a teljesen új elektromos kocsikat és a vásárlók nem is igénylik a teljesen autonóm autókat, egyelőre elegendő, ha egy fejlett irányítási rendszert építenek a kocsikba és a tényleges irányítást meghagyják a sofőröknek. 

Az önvezető rendszerek alkalmazása a hagyományos meghajtású autóknál nem igényli a gyártók részéről új és drága töltőrendszer kialakítását sem. Ebben a piaci környezetben azok a cégek járhatnak jól, amelyek nem a drága és bizonytalan hasznot hozó elektromos autók fejlesztésére, hanem az önvezető autókra koncentrálnak. A nagy autógyártók viszont már beálltak a sorba és olyan elektromos autók fejlesztésébe fogtak, amiket lehet, hogy senki sem akar majd megvásárolni. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.