NRGreport
Menü

Munkahelyeket teremt a tiszta energia?

Csökken a megújuló energia ára, nő az energiahatékonyság. Ez azt jelenti, hogy egyre könnyebben térünk ár a fosszilisről a megújulókra. De mit jelent mindez a munkaerőpiac számára?

A csökkenő szélenergia és napelem árak, valamint az energiahatékonyság lehetővé teszik, hogy egyre könnyebben álljunk át a fosszilis tüzelőanyagok – főleg a szén - használatáról a megújuló energiaforrások felhasználására és a nagyobb energiahatékonyságra. Az Energy Information Administration adatai alapján 2015 első felétől 2016 első feléig 9%-kal növekedett Amerikában a megújuló energia használat, míg a szénfelhasználás 18%-kal csökkent. De mit jelent ez a változás a munkahelyek számára? – tette fel a kérdést a Greenfo.hu http://greenfo.hu/hirek/2016/12/13/mennyi-munkahelyet-kepes-teremteni-a-tiszta-energia

Az USA-ban 2014-2015 között a napenergiával összefüggésben levő foglalkoztatás 6%-kal növekedett, még az olaj, gáz és az ezeket támogató szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás 18%-ot esett. A csökkenést okozhatja mind a hanyatló szénfogyasztás, mind pedig a munkaerő-intenzitás folyamatos fogyatkozása.

Jelenleg az Egyesült Államokban több állás van a napenergia területén, mint akár az olaj vagy a gázkitermelésben, illetve a szénbányászatban. Mit jelent ez a folytonos átalakulás a fosszilis tüzelőanyagok használatából – kifejezetten a szén – a megújuló energia alkalmazásáig, valamint az energiahatékonyságig az Egyesült Államok foglalkoztatottjai számára? Ahogy a Bloomberg adataiból is látszik, a válasz nagymértékben függ attól, hogy mennyi munkahelyet képesek teremteni az egyes szektorok – vagyis, hogy mekkora a foglalkoztatási intenzitása az egyes energiaszektoroknak.

A villamosenergia-ágazat több millió pozíciót ölel fel, épp ezért számos vita alakult már ki a körül a kérdés körül, mennyi munkahelyet képes létrehozni egy adott energiaforma. A jövőben több százmillió dollárt fognak még befektetni az energiaszektorba, épp ezért alapvető fontosságú, hogy tudjuk melyik ágazat az, amelyik több munkahelyet képes produkálni. Nehéz kérdés, mivel temérdek zavaros és ellentmondásos állítás kering a különböző munkahely teremtési potenciálokról az eltérő ágazatokban.

Felmerül a kérdés, hogy a létrejött munkák állandóak vagy csak rövidtávon lehetségesek. Néhány létrehozott állás közvetlen munkahelyet biztosít még mások csak közvetett vagy indukált pozíciók megteremtésére alkalmasak. Vannak olyan független források az energiahatékonyság munka intenzitása és a megújuló energia kapcsán, melyek viszonylagosak más energiaforrásokhoz képest.

A Világbank adatai szerint az energia szektor munkahelyteremtő képessége az Egyesült Államokban:

A Világbank úgy becsli az Egyesült Államok szél-és napenergia hasznosítása körülbelül 13,5 munkahelyet teremt egy millió dollár befektetésével, ami olyan átalakítások motorjaként szolgál – az energiahatékonyságnak köszönhetően – melyek egy millió dollár befektetésével 16,7 munkahelyet hoznak létre. Ez az érték háromszor több mint az egy millió dolláros befektetéssel létrehozott 5,2 munkahely az olaj és földgáz esetében, valamint kétszer több mint az az egy millió dolláros beruházás, mellyel 6,9 pozíció jön létre a szén területén.

Egy sokkal részletesebb elemzést biztosít az AltEnergyStocks, amely állítja, hogy egy millió dolláros invesztíció esetén 5,3 pozíciót képesek alkotni a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházások. Ennél kicsivel több, mint háromszor többet 16,7 állást képes létrehozni egy millió dollárból a tiszta energia. Az elemzés emellett dokumentálja a tiszta energia fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni lényegesen magasabb minőségét és fizetési képességét. Az Egyesült Államok energia foglalkoztatásáról készült állami szintű elemzése szerint ugyancsak magas a foglalkoztatási haszon a tiszta energiaforrások tekintetében.

Az Illinois Department of Commerce and Economic Opportunity 2015-ös jelentése alapján az állam területén végzett energiahatékonysági programokból kiderült egy millió dolláros energiahatékonysági befektetés 66 állást teremt évente (ez a szám magában foglalja a közvetett és a közvetlen munkát is). Nemzetközi tanulmányok egyaránt nagy különbséget találtak a fosszilis tüzelőanyagok és a tiszta energiaforrások munkahelyteremtő képessége között. A 2014-es Energy Research Center tanulmánya a „Low Carbon Jobs” („Alacsony fosszilis tüzelőanyagot felhasználó munkahelyek”) azt találta, az átlag munkahely teremtési kvalitás a fosszilis tüzelőanyagok esetében 0,14 állást hoz létre gigawattóránként (szén 0,15, földgáz 0,12), míg a tiszta energiánál 0,65 állást/GWh (a megújuló energia és az energiahatékonyság is 0,80 állás/GWh).

A legújabb kormányzati tanulmány úgy találta a tiszta energia 4,3-szor több állást hoz létre, mint a szén és 5,4-szer, mint a földgáz. Úgyszintén azt találta, hogy a tiszta energiához és az energiahatékonysághoz kapcsolódó munkateremtés 5,3-szor nagyobb, mint a szénhez, 6,7-szer, mint a földgázhoz kapcsolódó. A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság tehát több ízben is bizonyította, hogy több munkahely létrehozására képes, mint a fosszilis tüzelőanyagok.

A greenbiz.com szerint a tiszta energiát felhasználó állások általánosságban is magasabban kvalifikált állások. Mindezekért a folyamatban levő átállás mindenképpen üdvözlendő hír a munkavállalóknak és minden olyan politikusnak, aki érdekelt a tiszta energiát felhasználó munkahelyteremtésben. Épp ezért ezeknek az embereknek támogatni kell a tiszta energiára való átállást.

Forrás: Greenfo.hu