Vállalatok

Ajka beperelte a Bakonyi Erőmű Zrt.-t

NRGreport | 2016.12.15. 06:53

Környezetszennyezés miatt feljelentést tett a Bakonyi Erőmű Zrt. ellen Ajka önkormányzata, a cég vezetője szerint nem környezetszennyező az erőmű működése.

Az ajkai önkormányzat feljelentést tett a városban működő Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, mivel álláspontjuk szerint a cég meghamisította környezetszennyezéssel kapcsolatos jelentéseit. Az önkormányzat kártérítési pert is indít a Zrt. ellen, mivel az környezetszennyező tevékenységével károsítja a város lakosságát – áll az MTI-hez szerdán eljuttatott önkormányzati közleményben. 

Az önkormányzat azt kifogásolja, hogy az erőmű tüzeléstechnológiája és a felhasznált tüzelőanyag összetétele néhány éve jelentősen megváltozott. A korábbi jelentős arányú szénfelhasználást biológiai eredetű anyagokkal váltották ki, ez okozza a környezetszennyezést – állítják. 

A közlemény szerint sokan panasszal fordultak a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, mint elsőfokú környezetvédelmi hatósághoz, amelynek mérései azt mutatták, hogy a környezetet sújtó szennyező anyagok kibocsátása többszöröse a Bakonyi Erőmű Zrt. által jelentett mennyiségeknek.

Az MTI megkeresésére a Bakony Erőmű Zrt. vezérigazgatója  azt válaszolta, hogy Schwartz Béla polgármester (MSZ) az ajkai önkormányzat nevében tett feljelentése nélkülözi a szakmai megalapozottságot, hiszen az erőmű, amely az országos villamosenergia-hálózatra termel áramot, és hőenergiát biztosít Ajka város távfűtése részére, folyamatosan korszerűsödik. Működése nemhogy környezetszennyező lenne, de egyre inkább igyekeznek áttérni a környezetkímélő technológiákra – mondta. 

A vezérigazgató felidézte: az elmúlt három évben összesen 700 millió forintot fordítottak a környezetvédelemre, a kibocsátott nitrogéngázok csökkentése érdekében két kazánt korszerűsítettek, három filtert felújítottak.

Hozzátette: 2005 óta minden évben környezetvédelmi mérőbusz érkezik az erőműhöz, két év óta pedig online kapcsolat létezik a felügyelőséggel. A mérések azt mutatják, hogy csak ritkán tapasztalható a határérték minimális túllépése. A megengedett évi 120 óra határértéket nem lépi túl az erőmű, ebben az évben 90 óra ez az érték.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.