NRGreport
Menü

Jövőre minden helyreáll az olajpiacon

Az OPEC legfrissebb havi jelentése a vártnál nagyobb kereslettel számol a jövő évre és ez, valamint a termeléscsökkentésről szóló megállapodás azt eredményezheti, hogy 2017-ben egyensúlyba kerül az olajpiac - írja a Portfolio. 

Az OPEC november 30-án sikeresen megállapodott a tagországaival és Oroszországgal, hogy együttesen 1,2-1,3 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Ezen felül az elmúlt szombaton a szervezeten kívüli olajtermelő országok is vállalták, hogy visszafogják kitermelésüket.

Ez utóbbi vállalás részletei egyelőre nem ismertek, de sajtóhírek szerint a résztvevő 11 ország összesen napi 558 ezer hordóval fogja vissza kitermelését. A bejelentést követően ráadásul Szaúd-Arábia bejelentette, hogy az eredetileg vállaltnál is nagyobb mértékű csökkentésre is hajlandó lenne.

Közben az OPEC legfrissebb havi jelentésében a legutóbbi miniszteri konferencián megállapított napi 32,5 millió hordó helyett ennél kicsivel több, 32,6 millió hordós napi keresletet valószínűsít 2017-re. 

A kartell jelentése szerint e két tényező azt eredményezi, hogy az olajpiac a jövő évben egyensúlyba kerülhet - írja a lap

Forrás: Portfolio