Vállalatok

Új vállalattal vezet sofőr nélkül a Google

NRGreport | 2016.12.16. 09:29

Új társaságot alapított a Google a vezető nélküli autók fejlesztésére. A Waymo létrehozása jelzi, hogy a több, mint 10 éves technológiai fejlesztés után közelítenek a nagyüzemi gyártás szakaszához.

Az új cég, a Waymo a Google testvér-vállalata, az Alphabet tulajdonában lesz. A Google egy média-rendezvényen ismertette, hogyan képes önálló utazásra a vezető nélküli autó prototípusával egy vak férfi. Az utazás még 2015-ben történt, de a vállalat csak most adott hírt róla – írta a Techcrunch.

Az új vállalat megalakításáról John Krafcik vezérigazgató azt mondta: „Úgy gondoljuk, hogy ez a technológia lassan olyan formát ölt, amely évente mintegy tíz trillió mérföldnyi utazásra ad lehetőséget a Földön a korábbiaknál biztonságosabban, hatékonyabban és egyszerűbben elérhető módon.”

A rendezvényen bemutatták, hogy az igazoltan vak Steve Mahan a Waymo jármű prototípusával önállóan utazgatott Austin külvárosaiban. Az autót kizárólag szenzorai és szoftvere irányította.

Amíg más vállalatok, leginkább az elektromos autó-gyártó Tesla, már a valós közlekedés körülményei között is kipróbálták a vezető nélküli technológiát, a Google mindeddig óvatosabb volt. Most viszont a vállalat szándéka, hogy az eddig csak a Google tesztjein alkalmazott technológiát a vezető nélküli autók mellett egyéb célokra is hasznosítsa. Ezért lázasan dolgozik más alkalmazási területek feltárásán – írta a Figyelő.

A Waymo megalapításáról szóló bejelentés azt jelzi, hogy a Google eltér eredeti céljától, amely kizárólag vezető nélküli autók kifejlesztésére irányult. Úgy látjuk, hogy technológiánk áltatában is hasznos lehet a személyautók számára, így fuvar-megosztási, logisztikai, vagy a tömegközlekedés „utolsó kilométer” problémáinak megoldására – mondta Krafcik.

A vállalat nem tért ki azokra a jelentésekre, amely szerint fel kívánja adni saját autójának kifejlesztését és a továbbiakban inkább másokkal, esetleg hagyományosan sikeres autógyártókkal működne együtt. Egy ilyen stratégia gyors és egyszerűen megvalósítható költség-csökkentő intézkedés lenne egy olyan időszakban, amikor az Alphabet megpróbálja keretek között tartani azoknak az „egyéb fejlesztési témáknak” a ráfordításait, amelyek nagyon újszerűek ugyan, de egyelőre csak veszteséget termelnek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.