NRGreport
Menü

Szaúd-Arábiának is kellenek a szélerőművek

A szaúdi állami olajvállalat, az Aramco jövő hónapban veszi át az ország első szélerőművét - írja az Index a Reuters alapján. 

A szélerőmű beszerzése és üzembe állítása része annak a nagyszabású gazdaságátalakítási tervnek, amelyet idén tavasszal jelentett be Mohamed bin Szalman, az olajügyekért is felelős szaúdi koronaherceg. A terv célja, hogy függetlenítsék a szaúdi gazdaságot az olajtól és ennek érdekében az olajexportból befolyó bevételek egy részét más szektorokba irányítják át. A terv keretében privatizálják az Aramco 5 százalékos részvénycsomagját is, amely a valaha volt legnagyobb nyilvános kibocsátás lesz. 

A General Electric által gyártott szélerőművet az ország északnyugati részében lévő Turaifben telepítik majd. Ezen a területen tartósan erős és állandó irányú szelek fújnak, így ideális az energiatermelésre. Az erőművel évi 18 600 hordó olajat takarítanak majd meg, ami az ország becslések szerint napi 9 milió hordós termeléséhez képest azért egyelőre elenyésző mennyiség. 

Forrás: Index, NRGreport

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?
Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 20202020-02-21 05:57

bővebben »

Még több cikk »