Trading

Köze nincs a valósághoz az átlagfogyasztásnak

NRGreport | 2016.12.23. 09:30

Egy friss felmérés szerint ma az eltérés 42 százalék a katalógusban szereplő és a tényleges fogyasztás között. Ez egy autótulajdonosnak százezrekbe is kerülhet évente.

Az autósok többsége kénytelen szembesülni azzal, hogy a vásárolni kívánt autón hiába vannak kedvező fogyasztási adatok megadva, azt szinte lehetetlen elérni normál használattal. Ez pedig havonta súlyos plusz költséget jelent, éves szinten tízezrekkel többet kell költeni emiatt az autóra – írta a Pénzcentrum.

A Transport Enviroment Mind the Gap kutatása évről évre arra keresi a választ, hogy mennyivel magasabb a tényleges átlagfogyasztás, mint a gyári adatok. Az idei felmérés meglepő eredménnyel zárult: az első tesztek idején (2001-ben) a gyári és valós fogyasztás között mindössze 9 százalék volt az eltérés, ez mostanra masszív 42 százalékra nőtt.

Ez azt jelenti, hogy ha veszünk egy autót 6 literes fogyasztással, akkor valójában 8,5 literrel kell majd számolnunk 100 kilométerenként.

Az eltérésekben a nagy ugrás az elmúlt négy évben volt megfigyelhető: 2012 óta másfélszeresére nőtt az eltérés a valós fogyasztás és a gyári adatok között. A különbség márkánként eltérő, a vizsgált márkáknál a legkisebb eltérés a Fiatoknál volt (35 százalék), míg a legnagyobb a Mercedeseknél (54 százalék), ahol jelentős – közel 5%-nyi – megmagyarázhatatlan különbséget mutatott ki a felmérés a katalógus adatokhoz képest. A megmagyarázható eltérés az, amikor a gyártók nem valós útviszonyok mellett, hanem laboratóriumi körülmények között mérik egy autó fogyasztását, az ilyen trükkökkel tudnak valós körülmények között megismételhetetlen eredményeket elérni.

A teljes jelentés és az összehasonlító táblázat itt érhető el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.